USA mener russerne oppnår sine mål i Syria

Your browser doesn't support HTML5 video.

Russisk luftforsvar: – Vi har aldri bommet på et mål i Syria Les mer Lukk

USA konstaterer at Russlands tre måneder lange tilstedeværelse i Syria har bidratt til å stabilisere Assads regime, og at Russland greit kan fortsette sin operasjon i Syria i årevis.

Vurderingen til amerikanske militæranalytikere står i kontrast til påstander fra Obama-administrasjonen om at Russland hadde kastet seg ut i et dyrt og dårlig planlagt militæreventyr i Syria som var dømt til å mislykkes jo lenger det varte.

– Jeg tror det er hevet over tvil at Assad-regimet sitter tryggere nå med russisk militær støtte enn før, sier en tjenestemann som ønsker å være anonym. Fem andre sier til Reuters at operasjonen har vært delvis vellykket og ikke altfor kostbar.

Siden Russland først intervenerte i slutten av september, har landet hatt svært få falne, og kostnadene har vært til å bære til tross for økonomiske problemer hjemme. Operasjonen koster mellom 1 og 2 milliarder dollar i året og finansieres over et forsvarsbudsjett på 54 milliarder, ifølge en amerikansk etterretningsekspert.

Fordel med billig olje

Faktisk er det slik at den lave oljeprisen, som er hovedgrunnen til den økonomiske nedgangen, bidrar til å dekke forsvarsutgiftene fordi drivstoff til fly og skip er billigere.

Putin forsvarer intervensjonen med at målet er å stabilisere Assad-regimet og hjelpe til i kampen mot IS-ekstremistene. Men vestlige tjenestemenn og syriske opprørere påpeker at de fleste bombeangrepene har vært mot moderate opprørere.

Den russiske og iranske militærstøtten har ikke bidratt til at regjeringsstyrkene har erobret større landområder fra opprørerne, men den har lyktes i å demme opp for IS og opprørerne etter at regimet tidligere så stadig mer vaklende ut.

Sikre Assads grep

Etterretningseksperten mener at Russlands mål er å sikre Assads grep om sentrale befolkningsområder, inkludert de viktigste områdene for alawitt-sekten, framfor å gjenerobre alt territoriet som opprørerne har kontroll over.

Russland benytter også anledningen til å teste ut nye våpen og militært utstyr, blant annet overvåkningsdroner.

– Russerne gikk ikke blindt inn i dette, sier etterretningseksperten og påpeker at de får valuta for pengene.

Intervensjonen ser også ut til å ha styrket russerne ved forhandlingsbordet. I de siste ukene har USA søkt nærmere samarbeid med Russland om en løsning på krigen og dempet kravet om at Assad må gå av som ledd i en politisk overgang.

– Ingen motsetning

President Barack Obama sa så sent som i desember at russerne var i ferd med å suges inn i et utenlandsengasjement som ville koste enormt og binde fast de militære i lang tid framover i et scenario som vil ligne på russernes Afghanistan-fiasko.

En talsmann for Obama benektet imidlertid overfor Reuters at det er noen motsetning mellom Obamas uttalelser og ekspertenes vurderinger om at intervensjonen hittil har vært rimelig effektiv.

Ekspertene sier at den russiske tilstedeværelsen i Syria ikke er svært tung – en marinebase i Tartus, en flybase i Latakia og en under oppbygging i Homs, og rundt 5.000 personer, inkludert flygere, bakkemannskap og sikkerhetspersonell.

Siden september er ett russisk passasjerfly gått tapt i et bombeangrep IS trolig står bak, og ett jagerfly er skutt ned av Tyrkia. Offisielt er tre russiske militære drept, men ekspertene mener at tapstallet i virkeligheten kan ligge på rundt 30.