Greske myndigheter avviser at kystvakt skal ha stukket hull på flyktningbåt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her stikker gresk kystvakt hull på båten til desperate flyktninger Les mer Lukk

I tillegg nekter det greske Utenriksdepartementet for at det har vært kontakt mellom den tyrkiske og greske kystvakten om hendelsen. 

Lørdag omtalte ABC Nyheter en video publisert av den tyrkiske kystvakten, hvor de hevder at en gresk kystvakt skal ha prøvd å senke en syrisk flyktningbåt med en båtshake.

Hendelsen skal angivelig ha blitt filmet av den tyrkiske kystvakten 12. november og ble offentliggjort av det tyrkiske instituttet for offentlig diplomati fredag forrige uke.

Senere skal flyktningene ifølge tyrkiske myndigheter ha blitt tatt hånd om av den tyrkiske kystvakten, og videoen skal ha blitt vist av den tyrkiske kystvakt-admiralen, Hakan Üstem, til hans greske motpart kystvaktkommandør Athanasios Athanasopulos, ifølge Hurriyet Daily News. Kommandøren skal ifølge nettavisen ha blitt sjokkert over den greske kystvaktens oppførsel og lovte å ta grep.

Bakgrunn: Hevder gresk kystvakt prøvde å senke flyktningbåt

Avviser påstandene

Lørdag gikk kom det greske Utenriksdepartementet ut med en offentlig uttalelse hvor de tilbakeviste anklagene.

– Det er selvmotsigende å påstå at den greske kystvakten følger slik praksis, som er uforenlig med verdiene i vår kultur og som er forkastelig i denne tiden da den greske kystvakten, fra tidlig i 2015 til nå, har spart 90.000 flyktninger fra havet i søk og redningsaksjoner, skriver departementet i uttalelsen.

Videoen skal ifølge tyrkiske myndigheter ha funnet sted 12. november.

I tillegg avviser grekerne at det har vært en dialog mellom lederne for kystvaktene i Hellas og Tyrkia, slik det ble presentert i flere tyrkiske medier, deriblant Hurriet Daily News som ABC Nyheter siterte lørdag.

Les også: Fransk konsul solgte båter til flyktninger

– Tullete beskyldninger

Nå slår også Den greske ambassaden i Oslo tilbake mot beskyldningene, ifølge Dagbladet.

– Vi benekter beskyldningene som kommer med denne videoen. De er tullete og helt uten grunnlag. Det klippet faktisk viser er besetningen som prøver å dra båten inntil skipet for å redde migrantene, sier førsteråd ved ambassaden, Eleni Triantafyllou til avisen.

Triantafyllou sier til Dagbladet at besetningen prøvde å redde, ikke senke.

– Det er en kjent sak at den greske kystvakten redder hundrevis av mennesker i Egeerhavet hver dag. Samtidig forsøker vi også å jakte på menneskesmuglerne som står bak. Vi inviterer alle til å se nøye på videoen. Besetningen prøver å redde, ikke senke, sier Triantafyllou.

Reuters meldte at det var 58 syriske flyktninger ombord i livbåten, inkludert små barn, men de ble kort tid senere plukket opp av et Tyrkisk kystvaktskip, ifølge nyhetsbyrået.

Les også: IOM: 2.000 båtflyktninger har omkommet i år