Fransk konsul solgte båter til flyktningerFransk konsul solgte båter til flyktninger

KONSULÆR HJELP? Båtflyktninger fra Tyrkia ankommer den greske øya Lesbos 4. september. De kan ha kjøpt båt av den nå avsatte franske konsulen Francoise Olcay.
KONSULÆR HJELP? Båtflyktninger fra Tyrkia ankommer den greske øya Lesbos 4. september. De kan ha kjøpt båt av den nå avsatte franske konsulen Francoise Olcay. Foto: Angelos Tzortzinis / Afp/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes honorære konsul i Bodrum i Tyrkia har fått sparken etter at det ble kjent at hun selger gummibåter og redningsvester til båtflyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Francoise Olcay driver en båtforretning i den populære feriebyen sørvest i Tyrkia, der TV-stasjonen France 2 i skjul filmet hvordan hun utstyrte båtflyktninger før ferden over Middelhavet.

Utenfor butikken hang det franske flagget, og ved siden av døren sto skiltet som viste at hun var Frankrikes honorære konsul i Bodrum. Det er hun ikke lenger.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius ga henne sparken fredag, opplyser en talsmann for ham, Romain Nadal.

Les også: Nordmenn på Lesbos: – Absurd opplevelse

Olcay nekter ikke for at hun selger gummibåter og redningsvester til båtflyktninger, men hevder at tyrkiske myndigheter også er involvert. På spørsmål om hvorfor hun ikke stanser salget, sier hun at andre da raskt vil overta det lukrative markedet.

Bodrum kom i verdens søkelys tidligere i måneden, etter det hjerteskjærende bildet av den tre år gamle syriske gutten Alan Kurdi på en strand på den greske øya Kos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Det var ingen ting jeg kunne gjøre annet enn å ta bilde av ham

Kurdi, den fire år gamle broren hans og guttenes mor druknet sammen med ni andre flyktninger da båten deres kantret under overfarten fra Bodrum.

Honorære konsuler er ikke diplomater av yrke, og de får heller ikke lønn fra landet de utfører konsulære tjenester for.