Obama og Putin barket sammen om Syria i FN

Your browser doesn't support HTML5 video.

Putin: – Enorm feiltakelse å ikke samarbeide med den syriske regjeringen Les mer Lukk

Mens USA avviser helt å samarbeide med «tyrannen» Assad i Syria, mener Russland det vil være en enorm feiltakelse å ikke gjøre det.

De to statslederne var begge harde i klypa da de talte til FNs hovedforsamling mandag.

USAs president Barack Obama gjorde det helt klart at han ikke kan støtte en løsning der Syrias president Bashar al-Assad blir sittende ved makten, og kalte Assad en tyrann som slapp bomber over barn og slaktet sin egen befolkning.

Obama refset også sterke stater som tok seg til rette overfor svakere stater, med klar adresse til Russlands fremferd i Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin var på sin side like klar på det vil være en enorm feiltakelse å ikke samarbeide med Assad i kampen mot ekstremistgruppen IS, og han gikk langt i å legge skylden på Vesten for fremveksten av ytterliggående opprørsgrupper i Midtøsten og i Nord-Afrika.

Les også: Obama: – Vi ønsker ikke å isolere Russland

– Putin er jokeren

– Det er stor forskjell i hva de to sier, fastslo Norges statsminister Erna Solberg (H) til NTB kort tid etter talene. Solberg er også til stede i New York.

– Obama snakker om generelle rettigheter, som for eksempel demokrati, og Putin svarer at vi er forskjellige. Putin er fortsatt jokeren og bremseklossen for å få til en varig løsning på konflikten i Syria, mener Solberg.

Hun mener som Obama at løsninger for Syria må innebære et maktskifte.

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt i Bergen mener imidlertid at ingenting av det som ble sagt i talene tilsier at USA og Russland ikke skal klare å samarbeide om å løse Syria-krisen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama kritiserte Russland fra talerstolen i FN Les mer Lukk

For å berolige

– Obama kan være så tydelig i talen sin fordi USA den siste tiden har nærmet seg Russland på to viktige punkt: De har gått bort fra å kreve Assads avgang før forhandlingene kan starte, og de har for første gang sagt seg villig til å snakke med Iran. Derfor må man forstå talen som at Obama har et sterkt behov for å berolige sine allierte og opprørerne i Syria om at han ikke har endret syn på Assad, sier Selvik til NTB.

– Putin på sin side sier heller ikke at han krever at Assad skal fortsette ved makten i fremtiden. Russland har sagt de kan forhandle om Assads rolle i en overgangsfase, men at han må være med rundt bordet når det skal forhandles. Ellers ville man ikke fått med Iran, og alle vet at det ikke finnes noen løsning i Syria uten Iran, sier Selvik.

Les også: Ban ber Europa gjøre mer for flyktningene

Resolusjon

Selvik mener talene signaliserer at begge parter ønsker å legge til rette for en tredje runde med samtaler om Syria.

Begge presidentene var også klare på at de ønsker et bredt internasjonalt samarbeid for å bekjempe den ytterliggående opprørsgruppen IS i Syria.

Putin tok til orde for å gå sammen om en bred internasjonal anti-terroristkoalisjon mot IS, der muslimske land spiller nøkkelrollen. Russland fremmet også et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd mandag om å opprette en internasjonal militæroperasjon mot IS.

Putin og Obama møtes også til et separat møte om Syria-krisen senere mandag.

Les også: Palestinernes flagg får vaie i New York