Spillet over for Blatter?

Your browser doesn't support HTML5 video.

UEFA-presidenten ba Blatter om å forlate FIFA Les mer Lukk

Sepp Blatter har overlevd anklager om korrupsjon og maktmisbruk i alle sine år som FIFA-president. Den siste skandalen kan være den som feller sveitseren.

Onsdag smalt bomben da sveitsiske og amerikanske myndigheter kunngjorde at flere FIFA-topper er siktet for korrupsjon, hvitvasking og svindel.

President Blatter er ikke siktet, men mange tror den siste skandalen er nådestøtet for den upopulære sveitseren.

– Spillet er over, står det på forsiden til den engelske avisen Daily Telegraph.

Skjønt, Blatter har vært i stormen før, men som en slags fotballens svar på tryllekunstneren Harry Houdini, har Blatter klart å holde på makten.

Anklager om korrupsjon, maktmisbruk og vennetjenester har alltid fulgt Blatter, men for hver gang han kritiseres følger det alltid noen som skryter ham opp i skyene.

– Det er først når han ikke lenger er FIFA-president folk vil skjønne hva han har gjort. Da vil kritikerne si at han var en stor mann, sier datteren Corinne Blatter til BBC i en radiodokumentar om faren.

Les også: Russland reagerer på USAs rolle i FIFA-saken

40 år i FIFA

På FIFAs nettside listes det 75 utmerkelser som gjennom årenes løp er tildelt Blatter, men ifølge flere medier er en Nobels fredspris det 79-åringen drømmer om å få før han gir seg.

I 2015 er det 40 år siden Blatter begynte å jobbe for FIFA. Hans første stilling var teknisk direktør, og i 1981 ble han utnevnt til generalsekretær.

Blatter ble for alvor kjent da han i 1998 vant presidentvalget og erstattet FIFAs mangeårige president João Havelange.

Han slo den daværende UEFA-presidenten Lennart Johansson, og allerede da ble Blatter anklaget for å kjøpe stemmer fra afrikanske delegater.

Siden da har Blatter blitt gjenvalgt i 2002, 2007 og 2011. Fredag blir det klart om han får en femte presidentperiode, men problemene har kanskje aldri vært større enn nå.

Les også: Over ti FIFA-topper pågrepet i hotellrazzia

Flere hundre omkommet

Spesielt VM i Qatar i 2022 har blitt en tannpine for FIFA-presidenten. Den lille ørkenstaten beskrives som en moderne slavestat av menneskerettighetsgrupper, og flere hundre fremmedarbeidere har allerede omkommet under konstruksjonen av anleggene og byene som skal bygges til VM.

– Arbeiderne er ansatt av selskaper fra Tyskland, Frankrike og andre europeiske land. De er ansvarlige for dem, ikke FIFA, sa Blatter, ifølge The Guardian, i fjor.

Da det ble påpekt at homofile straffeforfølges i Qatar, prøvde Blatter å spøke det bort.

– Jeg ville foreslått at homofile fans som drar til VM i Qatar ikke er seksuelt aktive, sa han, ifølge BBC.

Blatter har tidligere blitt kraftig kritisert for å si at kvinnefotball ville bli mer populært hvis spillerne brukte mindre shorts og drakter.

Svenske Johansson, som tapte valget i 1998, har kalt Blatter for en diktator.

Platini ber Blatter om å gå

Torsdag uttalte Michel Platini at han har bedt Sepp Blatter om å trekke seg som FIFA-president.

Platini sa han ba Blatter om å trekke seg i et privat møte mellom de to. Det skjedde på et krisemøte mellom FIFA og andre internasjonale fotballforbund torsdag.

– FIFA er ikke lenger sterke. Folk har fått nok og vil ikke ha Blatter lenger. Det er ikke lett å si til en venn at han må gå. Jeg sa det med tungt hjerte og tårer i øynene. Det har vært for mange skandaler, sa Platini ifølge The Telegraph.

Platini sier UEFA nå jobber med å få alle deres medlemmer til å stemme på Jordans prins Ali bin al-Hussein. Han forventer at minst 53 eller 54 stemmer går mot Blatter.

– Jeg jobber med å overbevise et par stykker, sa franskmannen.

– Blatter kan slås

Platini har blitt nevnt som en mulig arvtaker etter Blatter, men den tidligere storspilleren sier han ikke angrer på at han ikke stiller til valg i Zürich.

– Jeg vil ikke stille til valg mot en venn, sa han.

UEFA-sjefen sier han tror Blatter kan slås i fredagens valg, selv om sveitseren er favoritt til å vinne en femte periode som FIFA-president.

– Ja, han kan slås etter det som skjedde i går, sa han.