Storbritannia hevder det er funnet spor etter nervegass på syriske ofre

Et av ofrene som overlevde det angrep i Syria. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Storbritannias delegasjon til OPCW hevder at det er funnet beviser for at en nervegass som sarin ble benyttet i Khan Sheikhoun i Syria tidligere i måneden.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har ikke offisielt bekreftet dette, men de britiske delegatene tvitret onsdag at det er funnet spor etter sarin eller en annen nervegass etter angrepet, som kostet 87 mennesker livet.

Samtidig hevder Frankrike at de om få dager vil kunne legge fram bevis på at Bashar al-Assads regime utførte et kjemisk angrep mot småbyen Khan Sheikhoun 4. april.

– Vi har elementer som vil tillate oss å vise at regimet med overlegg brukte kjemiske våpen, sier utenriksminister Jean-Marc Ayrault onsdag.

– Om få dager vil jeg være i stand til å gi dere bevisene, tilføyer han.

Ifølge britene opplyste OPCWs generaldirektør Ahmet Üzümcü om funnet onsdag, men den tyrkiske diplomaten har ikke selv bekreftet dette.

Üzümcü, som tidligere var tyrkisk generalkonsul i Aleppo i Syria, har vært generaldirektør i OPCW siden 2010.

Les også: Assad: – Gassangrep er rent oppspinn

Obdusert i Tyrkia

Flere av ofrene for angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen ble sendt til Tyrkia for obduksjon.

Tyrkia hevdet alt to dager etter angrepet at det var funnet spor etter nervegassen sarin på tre av ofrene, men dette er ikke bekreftet av representantene fra OPCW og Verdens helseorganisasjonen (WHO) som var til stede under obduksjonen.

Les også: Frankrike: Assad lyver om gassangrep

Analyse

Prøvene som ble tatt fra ofrene i Tyrkia, ble sendt til grundigere analyse ved OPCWs laboratorium i Haag, men resultatet er ikke offentlig kjent.

Både WHO og helsearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) har tidligere konkludert med at ofrene for angrepet mot Khan Sheikhoun bar tegn på å være utsatt for nervegass eller stridsgass, men uten å spekulere om hvilke kjemiske stoffer det kunne være snakk om.

Les også: Mattis: Ingen tvil at om Syria står bak gassangrep

Stiller spørsmål

Sarin er en av verdens farligste nervegasser og er helt uten lukt og farge. Bare små mengder på huden gir krampaktige spasmer og lammer kroppens organer.

Enkelte har derfor stilt spørsmål ved hvordan redningsmannskaper og helsepersonell, som ikke benyttet hansker eller annet beskyttelsesutstyr, kunne ta seg av de angivelige sarin-ofrene uten selv å bli syke.

Vestlige land med USA i spissen anklager syriske regjeringsstyrker for å ha stått bak angrepet mot Khan Sheikhoun. Regimet i Damaskus og deres fremste allierte Russland hevder at gassen kom fra et av opprørernes våpenlagre som skal ha blitt truffet i et syrisk luftangrep.

Syrias president Bashar al-Assad sa i et intervju med AFP forrige uke at han mener angrepet i Khan Sheikhoun var oppspinn for å rettferdiggjøre USAs rakettangrep mot det syriske regimet få dager senere.