Mange IS-massegraver funnet i Irak og Syria

Et stort antall massegraver er funnet i de tidligere IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria. Tusenvis av ofre ligger i gravene. Les mer Lukk

Minst 72 massegraver er funnet i områder som tidligere var kontrollert av den ytterliggående islamistgruppa IS i Irak, mens 17 er funnet i Syria.

Associated Press har dokumentert og kartlagt massegravene, som inneholder fra tre til hundrevis, om ikke tusenvis av drepte.

– Det er i realiteten ikke gjort noe forsøk på systematisk å dokumentere de forbrytelsene som har funnet sted, på å samle beviser eller på å sikre at massegravene blir identifisert og beskyttet, sier Naomi Kikoler fra Holocaust Museum i Washington.

Hun besøkte nylig området, der særlig den religiøse minoriteten yazidiene fikk lide da IS rykket inn.

Les også: Frykter ny konflikt den dagen IS er kastet ut av Nord-Irak

For farlig

16 av massegravene i Irak ligger i området der sikkerhetssituasjonen gjør det for farlig å åpne dem.

Satellittbilder har bidratt til å kaste lys over massakrene som har funnet sted i de IS-kontrollerte områdene, men hvor mange ofre mange av gravene skjuler, vet ennå ingen.

Les også: Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Traumatiserte overlevende har bidratt med noen opplysninger, og IS selv har ikke gjort noe forsøk på å skjule sine ugjerninger. Islamistgruppa har filmet mange av massakrene og brukt dem aktivt i sin propaganda.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

Massakrerte fanger

Over 600 tidligere innsatte fra Badoush-fengselet i utkanten av Mosul ligger trolig i en av massegravene som nå er oppdaget, men ingen vet med sikkerhet.

Anslagene over hvor mange som til sammen er drept i massakrer i de tidligere IS-kontrollerte områdene av Irak, varierer fra 5.200 til over 15.000.

Les også: 2016 i rute til å bli flyktningkrisens dødeligste år

Også i Syria har Associated Press kartlagt 17 massegraver i områder tidligere kontrollert av IS.

Den ene massegraven der viste seg å inneholde flere hundre drepte fra én og samme stamme, men også i Syria gjør krigen det vanskelig å åpne massegravene og kartlegge omfanget av massakrene.

Les også:

Høie avviser helsetrussel fra asylsøkere

Nå kan norsk politi pågripe og fengsle grunnløse asylsøkere