– Assad har fått svært gode kort

Syrias president Bashar al-Assad ber i forbindelse med feiringen av Eid. Les mer Lukk

Den russiskstøttede offensiven har gitt president Bashar al-Assad svært gode kort på hånden til å diktere en fredsavtale, mener kommandørkaptein Per Christian Gundersen.

Den syriske regjeringshæren har de siste dagene rykket fram mot den tyrkiske grensa, støttet av russiske flyangrep og iranskstøttede militser på bakken.

– Angrepene har vært rettet mot de nordlige områdene rundt Idlib og Aleppo og har gjort det mulig for bakkestyrker å ta områder helt fram til 30 kilometer fra den tyrkiske grensa. Det de gjør er å avskjære muligheten for etterforsyninger til opprørsgruppene i Aleppo, sier Gundersen, som leder Forsvarets høgskoles mediegruppe, til NTB.

Les også: Putin: – Lettere å gi asyl til Assad enn Snowden

– Kan radikalisere opprørere

Ifølge kommandørkapteinen har framrykningen gjort at Assad-regimet står sterkere i en eventuell framtidig fredsprosess.

– Assad har gjennom hele borgerkrigen vist at han ikke er kompromissvillig. Når han intensiverte kamphandlingene samtidig som fredsforhandlingene startet i Genève, var det for å vise styrke. Opprørsledelsen ser at de er på defensiven og kanskje må ta til takke med en dårligere avtale.

Han mener Russlands kampanje bidrar til å polarisere konflikten og kan radikalisere moderate opprørere.

– Opprørerne opplever at Assad har fått mye større støtte fra sine allierte enn det Vesten har gitt dem. De kan komme til å føle seg forrådt og søke mot mer radikale elementer som Nusrafronten, sier Gundersen.

Les også: Syria-resolusjon vedtatt – Assads skjebne i det blå

NATO-sjefen kritisk

NATO mener den russiske tilstedeværelsen bidrar til å gjøre situasjonen i Syria verre.

– NATO støtter sterkt alle forsøk på å få slutt på lidelser, få på plass en våpenhvile og tilrettelegge for politisk overgang i Syria. Russland undergraver disse forsøkene ved å drive tusenvis av flyktninger til Tyrkia. Russland bidrar dermed til å gjøre krisen enda mer desperat, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag, ifølge Reuters.

Også EU har uttrykt sin bekymring over situasjonen.

– Som en direkte konsekvens av den russiske militære innsatsen, vinner det morderiske Assad-regimet terreng, den moderate syriske opposisjonen taper terreng og ytterligere tusener av flyktninger drives på flukt mot Tyrkia og Europa, sa EU-president Donald Tusk.

Les også: Russland nekter for å ha bedt Assad gå av

Ber om åpen grense

De intensiverte kampene i grenseområdene har ført titusener av mennesker på flukt mot Tyrkia.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) oppfordrer Tyrkia til å holde grensen åpen.

– UNHCR har forståelse for tyrkiske myndigheters bekymring rundt muligheten for en stor flyktningbølge til landet som allerede har ivaretatt 2,5 millioner syriske flyktninger. Men mange mennesker får ikke lov til å krysse grensen. Vi ber Tyrkia åpne grensen for alle sivile som flykter fra Syria og som søker internasjonal beskyttelse, sa UNHCR-talsmann William Spindler tirsdag formiddag.

Spindler ber det internasjonale samfunnet om å hjelpe Tyrkia med å fordele byrdene.

Mandag uttalte visestatsminister Numan Kurtulmus at Tyrkia frykter at opptil 600.000 flyktninger vil forsøke å dra til Tyrkia som følge av kampene i den nordlige syriske Aleppo-provinsen. (©NTB)