Over 100 asylsøkere bortvist etter asylinnstramming

En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix) Les mer Lukk

Over 100 asylsøkere er bortvist som følge av asylsinnstrammingen i november, opplyser Politiets utlendingsenhet til NTB. Flere ble returnert til Russland lørdag.

– En rekke personer er behandlet i henhold til instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet, og sendt tilbake til Russland lørdag. Flere av disse er akseptert av russiske myndigheter, og noen er ikke akseptert, sier seksjonssjef Håvard Bekk i avdeling for registrering og identitetsfastsettelse i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Utover de returnerte lørdag, er om lag 100 personer bortvist ved den norsk-russiske grensen ved Storskog hittil i november.

Bakgrunn: Vurderer å stramme inn til minimumskrav

Dialog med Russland

Antallet kommer i kjølvannet av justisminister Anders Anundsens (Frp) instrukser om at asylsøkere som ankommer Norge etter å ha hatt opphold i Russland, får avslag uten realitetsbehandling. Bakgrunnen er at Norge anser Russland for å være et trygt land.

På spørsmål om Russland respekterer og gjennomfører tilbaketakelsesavtalen landet har med Norge, svarer Utenriksdepartementet at de har hatt jevnlig kontakt og informert russiske myndigheter om endringene.

– Vi legger til grunn at russiske myndigheter fullt ut vil respektere og gjennomføre denne avtalen, sier UDs pressevakt til NTB.

Les også: Asylsøkerfamilie nektet å forlate Norge – satte seg på russergrensen

Lukket innkvartering

I tilfeller hvor Russland nekter retur eller den ikke kan foretas samme dag, blir personene sendt tilbake til Norge til PUs innkvarteringssted ved Barents Frokosthotell i Kirkenes, opplyser Bekk i PU.

Stedet, som ble åpnet fredag 27. november, skal kunne innkvartere opptil 15 menn fra 18 år. De som oppholder seg i lukket innkvartering, har restriksjoner på bevegelsesfrihet når de venter på returen, blant annet er opphold utendørs kun tillatt under tilsyn, og det er vakthold i bygget, opplyser PU.

Les også: Regjeringen lanserer asylkampanje på sosiale medier

Trekker søknad

De som kan returnere til Russland samme dag får enten utlevert sykkel på Storskog eller uttransporteres med fly til Moskva via Oslo lufthavn, opplyser PU.

Av personer som har ankommet Storskog i november og fått avslag på sine asylsøknader, har PU sendt rundt 50 personer tilbake til sine hjemland, blant annet til Pakistan, Egypt, Algerie, Tunisia og Marokko.

Flere av dem som har fått avslag på asylsøknad fra UDI, har blitt returnert over Storskog.

De fleste som returnerer har trukket sin asylsøknad eller har latt være å søke asyl, etter å ha blitt opplyst om at de kan forvente avslag.

Les også: Frp-krav til asylsøkere: – Lær norsk eller mist ytelser