Merkel åpner for å forhandle med Assad

Tysklands statsminister Angela Merkel tror ikke det lar seg gjøre å komme fram til en fredsløsning i Syria uten å involvere president Bashar al-Assad (innfelt). Foto. Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Tysklands statsminister Angela Merkel åpner for å forhandle med Syrias president Bashar al-Assad for å få slutt på den blodige borgerkrigen i landet. Russland støtter utspillet.

– Vi må snakke med mange aktører, og dette inkluderer både Assad og andre. Vi skal ikke bare snakke med USA og Russland, men med viktige regionale partnere som Iran og Saudi-Arabia, mener Merkel.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier mener også at verdenssamfunnet nå må forsøke å få slutt på den over fire år lange borgerkrigen som har kostet over 240.000 mennesker livet og drevet halve Syrias befolkning på flukt.

– Vi må straks ta et felles initiativ for å sikre at Syria forblir en samlet og sekulær stat, mener Steinmeier.

Russisk støtte

Russland støtter Merkels utspill og har liten tro på en fredsløsning uten Assads medvirkning.

– Det er urealistisk å tro at man kan ekskludere Syrias legitime president fra en løsning, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået Interfax.

Kerry-utspill

USAs utenriksminister John Kerry åpnet også nylig for å involvere Assad i forhandlingene, noe som vakte reaksjoner.

Kerry modererte senere uttalelsen og understreket at det ikke må gjøres plass til Assad selv ved forhandlingsbordet, bare til representanter for regimet hans.

Land som Storbritannia og Frankrike har hittil ikke villet høre snakk om å involvere Assad i fredsforhandlinger, ei heller utenriksminister Børge Brende (H).

– Vi må finne en politisk løsning som innebærer at alle Syrias grupperinger er med. Men Assad kan ikke være med. Han har brukt masseødeleggelsesvåpen mot sitt eget folk, han har blod på hendene, sa Brende tidligere i år.

Taktisk avtale?

Samtidig med Merkels utspill, hevdet en av Assads rådgivere torsdag at USA og Russland har inngått en «taktisk avtale» for å få slutt på borgerkrigen i Syria.

– Den nåværende administrasjonen i USA ønsker å finne en løsning på krisen i Syria. Det foreligger en taktisk avtale mellom USA og Russland for å komme frem til en slik løsning, sier Bouthaina Shaaban.

– USA innser nå at Russland har inngående kunnskap om denne regionen og er bedre i stand til å vurdere situasjonen, sier hun.

Russisk våpenstøtte

Russland legger ikke skjul på at de forsyner president Bashar al-Assads regime med våpen og militært utstyr, og nylig ble det også kjent at landet har etablert en base for russiske militærrådgivere og støttepersonell sør for havnebyen Latakia.

Basen beskyttes av 28 russiske kampfly, stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og luftforsvarssystemer.

Russlands økte nærvær har skapt frykt for at landet planlegger en mer aktiv rolle i den syriske borgerkrigen.