Klæbo ledet fra start til mål i Ruka – knuste Bolsjunov

Johannes Høsflot Klæbo gikk hardt ut og forsvarte ledelsen hele veien inn til mål. Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Johannes Høsflot Klæbo var suverent best på 15 kilometer klassisk i Ruka og er nå favoritt til å vinne langrennsløpernes minitour.

Lørdag åpnet Klæbo i et forrykende tempo, og han så seg aldri tilbake. Før sisterunden etter ti kilometer var ledelsen ned til hjemmehåpet Iivo Niskanen på 2.-plass på nesten ti sekunder.

Ned til hans største rival, Aleksandr Bolsjunov, var ledelsen på hele 20 sekunder.

Russiske Aleksej Tsjervotkin var nærmest til slutt, men endte 15,2 sekunder bak Klæbo i mål. Niskanen stivnet mot slutten og måtte se seg slått også av Emil Iversen, som hadde 3.-plassen helt til Bolsjunov avsluttet råsterkt og tok seg inn på seierspallen, 18 sekunder bak Klæbo.

Russeren kunne ikke gjøre noe med Klæbo, som dermed sikret sesongens første verdenscupseier i Ruka, dagen etter 2.-plassen på sprinten bak Erik Valnes.

– Jeg er veldig glad for å vinne. Jeg hadde en plan om å starte med høy fart og se hva som skjedde og jeg følte meg veldig sterk i dag, sa Klæbo i seiersintervjuet med arrangøren.

Leder før jaktstarten

Aleksandr Bolsjunov avsluttet sterkt men var aldri i nærheten av å tukte Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Han tar også over ledertrøya i verdenscupen før søndagens jaktstart i Ruka. Den er også på 15 kilometer, men er i fri teknikk. Klæbo går ut 26 sekunder foran toer Bolsjunov på søndagens avgjørende etappe. Iversen følger fem sekunder etter Bolsjunov igjen.

Klæbo tror ikke lagkameraten kommer til å hjelpe Bolsjunov med å ta igjen 24-åringens forsprang i tet.

– Bolsjunov kommer nok til å mose til, så da får Emil bare henge på, så får vi se om de kommer seg opp, sier Klæbo til NRK.

– Det blir spennende. Vi har sett tidligere at når det kommer en gruppe bak der og får dragsug nedover så går det fort i feltet bak. Jeg skal gå mitt eget renn og så får vi telle opp når det er ferdig.

Revansj etter sprint-tap

På fredagens sprint ble Klæbo spurtslått av Erik Valnes, som tok sin første verdenscupseier. Dermed var det en revansjsugen Klæbo som stilte til start på 15 kilometeren lørdag.

– Det er klart. Jeg liker ikke å tape skirenn, sa Klæbo om revansjlysten.

Valnes fikk æren av å gå ut med den gule ledertrøya men hadde som ventet ingen sjans til å forsvare den. Han endte på en 43.-plass, to minutter bak suverene Klæbo.

Hans Christer Holund snek seg inn på topp ti, 47,2 sekunder bak Klæbo. Ingen av de andre norske klarte å utmerke seg nevneverdig.