Carlsen tapte med vilje, men vant kampen: – Det eneste riktige å gjøre

Sjakkspiller Magnus Carlsen skapte debatt tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Magnus Carlsen lot Ding Liren vinne det andre partiet i tirsdagens duell i Chess Masters. Det skapte reaksjoner. Så tok Carlsen første stikk i semifinalen.

Carlsen vant den første av semifinaledagene mot Ding 3,5 mot 2,5 poeng, men det var parti nummer to de fleste snakket om etterpå.

Da ga den norske verdensmesteren bort seieren i kjølvannet av at dårlig nettforbindelse hadde avgjort det første partiet i nordmannens favør. Kinesiske Ding mistet forbindelsen og klarte ikke koble seg på igjen i tide til å fortsette spillet.

Dermed gikk seieren til Carlsen, som åpenbart ikke syntes det var noen rettferdig måte å avgjøre partiet på. Tre trekk ut i parti nummer to gjorde derfor nordmannen grepet som ga Ding-seier.

Da kineseren mistet nettforbindelsen i åpningspartiet pekte stillingen klart i retning av en remis.

– Ethvert fornuftig trekk ga remis. Jeg har utrolig stor respekt for Ding som sjakkspiller og menneske. Jeg syntes det var den eneste korrekte måten å gjøre det på. Jeg ville vinne på brettet, sa Carlsen til Chess24.

– Selvfølgelig ødelegger det litt matchens integritet at det plutselig står 1-1, i stedet for en halv mot en halv, men jeg synes det var det minst onde, utdypet han overfor TV 2.

Nordmannen ble raskt hyllet av mange i sosiale medier for gesten.

– Det handlet egentlig ikke om å få hyllest, sa verdensmesteren.

Kritiske eksperter

TV 2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum er internasjonal sjakkdommer, og var direkte på kanalens sending klar på at Carlsens grep trolig vil bli heftig diskutert.

Selv ga han Carlsen ros, men understreket at han var ambivalent til situasjonen som akkurat hadde oppstått.

– Jeg synes det er på sin plass å hylle Magnus for veldig stor sportsånd, og i den situasjonen som er nå, synes jeg ikke han gjør noe galt. Han har opplevd at det første partiet fikk et feilaktig utfall og at han derfor har gått opp i ledelsen. Han utligner matchen for å utligne det, sa Lahlum på TV 2-sendingen.

Jon Ludvig Hammer likte ikke det han så.

– Jeg synes det er veldig spesielt at man hyller det å tape med vilje som fair play. Det er helt vanvittig, sa han.

Berg-og-dalbane

Lahlum antydet på sin side at en regjerende verdensmester neppe har tapt et parti raskere.

Carlsen og Ding spilte så remis i det tredje partiet, og remis ble det også i det fjerde. Dermed fortsatte den første av tre semifinaledager med to partier lynsjakk.

I det første av dem fortsatte remis-rekken til tross for at begge spillerne hadde muligheter til å få et avgjørende grep underveis. Litt berg-og-dalbane ble det også i lynsjakkparti nummer to.

Med hvite brikker skaffet Ding seg tidlig et lite overtak, men solid forsvarsinnsats av Carlsen snudde partiet. Dermed vant den norske verdensmesteren den første dagen av semifinalen 3,5 mot 2,5 poeng.