Klæbo har signert landslagsavtalen med skiforbundet

Johannes Høsflot Klæbo under Oslo Skishow i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Johannes Høsflot Klæbo (22) har skrevet under ny landslagsavtale med Norges Skiforbund for sesongen 2019/2020, selv om ikke alle stridsspørsmålene er løst.

Kontrakten ble undertegnet en måneds tid på overtid.

– Jeg er glad for at vi er enige om landslagsavtale og ser fram til en ny og spennende skisesong, sier Johannes Høsflot Klæbo i en pressemelding.

Han er akkurat tilbake fra rulleskikonkurranser i Kina og er fornøyd med at avtalen er på plass.

– Jeg synes det er blitt jobbet godt hos begge parter, noe som har vært og er nødvendig for å modernisere og ajourføre dagens regelverk. Vi er glade for at Skiforbundet har prioritert dette arbeidet høyt. Nå er vi enige, og begge parter har signert. Samtidig er vi også enige om hvilke tema vi må jobbe mer med for å finne hensiktsmessige løsninger for fremtiden, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Far og manager Haakon Klæbo utdyper i en epost til NTB.

– Vi er blitt enige nok til å signere avtalen. Samtidig er vi enige om at vi er uenige på enkelte områder. Disse områdene skal det jobbes med. Så vil tiden vise om vi klarer å finne løsninger på disse problemstillingene, skriver han.

Konstruktiv dialog

Landslagssjef Espen Bjervig sier at partene hele tiden har hatt en konstruktiv dialog, og at det har vært nødvendig å bruke god tid på de områdene der partene har hatt ulike syn.

– Hovedsakelig har ulikt syn handlet om grensene for når en skiløper er privat og når han representerer landslaget, samt deler av innholdet i kommersiell plattform, sier han i pressemeldingen.

Bjervig sier at den kommersielle plattformen i langrenn er blitt viktigere å utvikle enn noen gang.

– Løpere og Skiforbundet må jobbe sammen for å tilpasse oss fremtiden. Dette arbeidet fortsetter til høsten, og vi ønsker å ha et langsiktig fokus. Det er naturlig at Johannes Høsflot Klæbo aktivt er med i denne prosessen.

Gjelder alle

Haakon Klæbo berømmer forbundet for å ha brukt mye tid på disse spørsmålene.

– Det er viktig både for forbundet og for utøverne, skriver han og understreker at det ikke bare gjelder sønnen, men alle landslagsutøverne.

– Jeg mener vi har oppnådd forståelse fra forbundet om at det er utøverne som eier sine markedsrettigheter når de ikke representerer NSF. Så handler det om videre avgrensninger av når utøver er privat og når utøver er på jobb for NSF. Det er viktig å få på plass grenseoppganger og definisjoner, og en del er allerede på plass. Dessuten handler det også om bransjeeksklusivitet og fordelinger mellom utøver og forbund, forklarer han.

– Det er viktig at vi jobber sammen for å finne akseptable avgrensninger som speiler den tiden vi lever i. Her er det mange som gir og har gitt viktige bidrag, blant andre Martin Johnsrud Sundby. Johannes er bare en av flere som har bidratt til at regelverket er blitt mer à jour.