Galgenhumor etter arabisk VM-fiasko

Mohamed Salah og Egypt kom til kort i VM-kampen mot Russland onsdag. De arabiske lagene har tapt alle sine sju kamper så langt, og Egypt, Marokko og Saudi-Arabia ble onsdag de tre første lagene som ble utslått av mesterskapet. Foto: Martin Meissner, AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Ingen ventet at et arabisk lag skulle vinne fotball-VM, men at Egypt, Marokko og Saudi-Arabia samme dag ble VMs tre første utslåtte lag kan bare kalles fiasko.

De fire arabiske lagene i VM-sluttspillet har tapt alle sine sju kamper så langt og scoret bare ett mål. Tunisia er alene om å ha sjanse til avansement, men laget tapte for England i åpningskampen og møter sterke Belgia i den neste.

Med Mohamed Salah i spissen for et talentfullt lag var det stilt visse forventninger til Egypt, men laget forsvant ut med to strake tap akkurat som Marokko og Saudi-Arabia. Det ble flittig kommentert på sosiale medier.

En hevdet galgenhumoristisk at det er tegn på arabisk enhet.

– Arabiske land er aldri enige om noe som helst, men nå finner de sammen og forlater VM i samlet flokk, var meldingen.

Andre kommenterte at FIFA i virkeligheten står for «Football Is not For Arabs».

Tok det personlig

Mindre humor var det i uttalelsene som kom fra Saudi-Arabias myndigheter etter at laget fulgte opp 0-5-ydmykelsen mot Russland med 0-1 mot Uruguay. Idrettsminister Turki Al-Sheikh sa at han tar resultatene som en personlig fornærmelse.

– Vi har gjort alt vi kunne for landslagsspillerne, og de har svertet mitt ansikt, sa han.

Marokko har vært uheldig i begge sine kamper, men er etter to 0-1-tap like sjanseløs på avansement som de andre arabiske lagene.

Oversikt: Slik spilles fotball-VM i Russland

Frykter ydmykelse

Den arabiske nedturen i Russland er spesielt lite velkommen ettersom VM om fire år skal avvikles i Midtøsten for første gang. Vertslandet Qatar har aldri greid å kvalifisere seg til et VM-sluttspill og får sin VM-debut i kraft av status som hjemmelag.

Mange spår allerede nå at Qatar vil skrive historie ved å bli første vertsnasjon som taper åpningskampen, og kanskje alle sine kamper.

– Vi arabere må være ærlige. Vi fortjener ikke å være med i de store turneringene, tvitret en skuffet tilhenger etter onsdagens fadese.

Samleside: Her finner du alle sakene om fotball-VM