Koste-kontrovers i curlingmiljøet

NYE KOSTER: Thomas Ulsrud (to f.h.) og Canadas Pat Simmons (t.v.) har begge signert oppropet mot retningsforandrende koster. Les mer Lukk

Nye koster er på vei inn i idretten, men utøverne vil helst ikke ha dem.

En ny type koster har ført til opphetet debatt blant verdens beste curlingspillere og utstyrsprodusenter. Det nye, såkalte directional fabric, gjør at spillerne kan kontrollere steinen i enda større grad enn før.

Kritikerne mener det nærmer seg grensen for hva som er rettferdig.

– Det nye er at stoffet på kostehodet lager riller i isen. Rillene lages i den retningen du koster. Før kostet man får å gjøre isen litt varmere for å få steinen til å curle. Jeg har ikke prøvd selv, men du kan nesten få steinen til å endre hvilken vei den curler, forklarer landslagstrener Ole Ingvaldsen til ABC Nyheter.

Ingvaldsen understreker at dette er en helt ny problemstilling og det er usikkerhet rundt hva som kan og bør gjøres.

Les også: Her tar curlinggutta på seg klovnebuksene uten hender

Fellesbrev

Uroen eskalerte da 22 av verdens beste curlinglag skrev under på et felles opprop mot den nye teknologien. Brevet ble ført i pennen av Nolan Thiessen, ener på det kanadiske laget, og publisert på hjemmesiden deres onsdag.

De som har signert oppropet, blant andre Norges skip Thomas Ulsrud, har skrevet under på at de ikke skal bruke utstyret og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

De skriver at de er stolte av utviklingen curling har hatt de 20 siste årene, hvor de har blitt en fullverdig olympisk idrett og utøverne har blitt helprofesjonelle

AVVENTER: Landslagstrener Ole Ingvaldsen stiller seg avventende til det nye utstyret. Les mer Lukk

atleter uten at det har gått på bekostning av det de kaller «idrettens sanne vesen».

Med den nye teknologien mener de idretten står i fare for å miste noe av sitt sanne vesen, ved at utstyret blir viktigere enn utøveren.

Ulike forhold

Når kosten lager riller i isen, vil forholdene endre seg for hver stein som spilles. Ingvaldsen forklarer at noe av grunnen til den gryende misnøyen med utstyret, ligger i at prinsippet om fair play ikke lenger følges fullt ut.

– En av de viktigste reglene i curling er at gentlemen's agreementer skal overholdes. Noen mener det nå begynner å gå for langt. Særlig gjelder det hvis det ene laget lager riller og det andre laget ikke har det samme utstyret, sier Ingvaldsen.

Landslagstreneren er for tiden i Canada på en større internasjonal turnering. Der benyttes ikke det nye utstyret.

– Her har spillerne løst det på en god curling-måte: Spillerne har blitt enige seg imellom å ikke bruke det, sier Ingvaldsen.

Han beskriver det som en situasjon der alle egentlig går og venter på at noen skal ta grep, men uten at man helt vet hvem som kan gjøre hva.

Les også: Ellen DeGeneres: – Curlinggutta ser ut som halliker

Krangler

Dagen etter at utøverne publiserte sitt brev, tok utstyrsprodusenten Hardline til motmæle. Hardline er en av produsentene som lager de omtalte kostene. De publiserte et svarbrev og kalte oppførselen til utøverne et utslag av forretningsmessig mobbing (corporative bullying).

De hevder videre at det er konkurrerende utstyrsprodusenter som utøverne representerer, som står bak det lille opprøret.

Situasjonen minner om den som rådet i svømming rundt OL-året 2008. Da benyttet en rekke svømmere det som ble døpt superdrakt, en drakt med syntetiske materialer som ga ekstra oppdrift og fremdrift - to avgjørende faktorer for å svømme fort. Der endte det med forbud mot superdrakten.