I dag avgjøres sprintskjebnen til Falun-VM

Petter Northug må overbevise på NM-sprinten for å få gå øvelsen i VM. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix) Les mer Lukk

Petter Northug (29) ble tvunget hjem til Norge for å gå NM-sprinten, men det skal nok veldig godt gjøres om han vrakes til sprinten i Falun-VM uansett hvordan det går i løpet senere fredag.

Tre løpere har vunnet uttaksrenn i klassisk sprint denne sesongen: Eirik Brandsdal vant i Kuusamo før jul, Ola Vigen Hattestad vant skandinavisk cup i Falun i januar og Tomas Northug vant i Otepää helgen etter Tour de Ski.

Det siste av fire uttalte uttaksrenn er NM-sprinten.

Les også: Halfvarsson: – Det er bare å takke når de er såpass dumme i Norge

Minus

Minuset for Tomas Northug er at seieren i Otepää kom i tett snøvær og at forholdene kan ha vært med på å påvirke løpet. Det ble et spesielt løp siden enkelte gikk uten feste, mens Tomas Northug valgte ski med smurning og profitterte på det.

Petter Northug har ingen seirer, men tok 2.-plassen bak Eirik Brandsdal i Kuusamo. Northug viste også sprintform ved å bli nummer to i sprinten som ble gått under Tour de Ski.

Det taler til eldstebror Northugs fordel av oppløpet i Falun er langt, og at det er et stakeoppløp. Northug er knallsterk i stakeoppløp.

Les også: Bjørndalen redd for Northugs VM-form

Norge har fire plasser i VM-sprinten i Falun, og i utgangspunktet stiller de fire karene nevnt over først i køen når laget skal tas ut.

Det gjelder bare at de viser sånn noenlunde god form under fredagens NM-sprint.

Utfordrerne

De fire nevnte utfordres av sterke herrer i form av Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli og Finn-Hågen Krogh. Av disse tre er det kanskje Pål Golberg som er nærmest en VM-plass før NM-sprinten.

Troppen til VM i Falun offentliggjøres trolig lørdag ettermiddag. Da blir det kanskje opplyst hvilke fire går sprinten i Falun. Sprinten i Falun-VM er mesterskapets første øvelse torsdag 19. februar.

Les også: Northug og Sundby med forskjellig VM-oppkjøring

I kvinneklassen er det mindre dramatikk om plassene på laget. Marit Bjørgen er tittelforsvarer i sprint fra VM i Val di Fiemme for to år siden, og Norge har dermed fem plasser på laget i Falun. De fem kan fort bli Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Celine Brun-Lie og kanskje Heidi Weng eller Astrid Uhrenholdt Jacobsen.