Kongen: – Private lag et problem

KRITISK TIL PRIVATLAG: Dronning Sonja og kong Harald, her på tibunen etter Petter Northugs femmilstriumf i Kollen-VM i 2011. Kongen er kritisk til at idrettsutøvere stiller seg utenfor landslaget og inngår private sponosravtaler. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Idrettsinteresserte kong Harald har klare meninger om privatlag i norsk idrett.

Uttalelsene kommer i et TV 2-program med Senkveld-duoen Thomas Numme og Harald Rønneberg. VG gjengir deler av materialet fredag.

– Nei, det er et problem, det er helt klart. Det begynte faktisk med skøyteløperne. Det gikk ikke så bra. Jeg vet at en del av hollenderne, de er jo gode, men de har også et problem med folk som er utenfor landslaget sitt, og forbereder seg på egen hånd, eller i hvert fall utenfor landslaget. Og det er klart at det er et problem. Alle særforbund sliter med dårlig økonomi, og hvis du da begynner å spre dette på enkeltpersoner, istedenfor på særforbund, så blir det fort et problem, sier kongen Harald.

Svaret kommer etter et spørsmål om hva han synes om at noen idrettsutøvere står utenfor landslag og har egne sponsorer.

I Norge er den meste kjente utøveren som står utenfor landslaget, langrennsesset Petter Northug. Før denne sesongen inngikk han en privat sponsoravtale med Coop.

I Northug-leiren tar man kritikken med knusende ro.

– Denne problemstillingen er godt kjent. Økonomisk og markedsmessig er det få som har bidratt slik som Petter gjennom mange år til Norges Skiforbund. Og hans nye opplegg gir en motivasjon som gjør at han kommer til å bidra i mange år til. Vi ønsker å glede både det norske folk og kongen i lang tid fremover, sier Northug-manager Are Sørum Langås til VG.

Kongeparet skal til Sotsji og OL og blir der noen dager.