Bunndrama på Fosshaugane

BIKKJESLAGSMÅL: Sogndals Per-Egil Flo (nå Molde-spiller) og Sandnes Ulfs Kenneth Sola under kampen på Sandnes Stadion i juni. Nå kjemper begge lagene en desperat kamp for å overleve i Tippeligaen. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Sogndal virker preget av nedrykksnerver. Ett poeng siste seks kamper har tatt Jonas Olssons mannskap ned i bunnstriden.

Sogndal har fordelen av at de fortsatt kan avgjøre selv. SIL står med 30 poeng, to mer enn Tromsø på kvalifisering og tre mer enn Sarpsborg på 15.-plass. Søndag kommer Sandnes Ulf, som også har 30 poeng, til Fosshaugane.

– Formen er stigende. Den er det ikke noe feil med, men resultatene har gått imot oss. Kan vi holde nivået fra de to siste kampene (0-0 Odd, 1-2 Vålerenga), kan det bli bra poengfangst i de tre siste kampene, sier Olsson til NTB.

Etter seieren mot Viking 24. august har det buttet for SIL. Brann, Lillestrøm, Start, Strømsgodset og Vålerenga er alle blitt for sterke. Kun 0-0 mot Odd i Skien har gitt poeng.

– Vi hadde fortjent poeng mot Brann og Lillestrøm. Det er godt å vite at vi kan avgjøre selv. Vi har hatt sjansen på hjemmebane flere ganger, men sto lenge på 29 poeng, sier Olsson.

Ikke trygge

SIL virket lenge relativt trygge.

– Vi har selv aldri hatt tanken om vi at var trygge. Alle ekspertene tippet oss ned før sesongen. Slik var det også i fjor. Vi mistet seks-sju mann foran sesongen, som blant andre (Stephane) Badji, (Henrik) Furebotn, Per Egil Flo og (Kenneth) Udjus. Det har vært stor omsetning på spillere.

– For vår del har vi ikke mer på skuldrene enn at vi ønsker å spille i eliteserien videre. Jeg er overbevist om at vi overlever. Vi har kvalitet i laget til å klare det. Vi føler vi har et par poeng til gode, og i løpet av 30 kamper pleier det å jevne seg ut i fotballen, sier Olsson. I tillegg til Sandnes Ulf skal SIL ut mot Hønefoss og Aalesund.

Hønefoss på vei ned

Sandnes Ulf har står med fire kamper uten seier (0-2-2), men tidligere i høstsesongen vant rogalendingene direkte bunnoppgjør mot både Hønefoss og Sarpsborg. Det kan vise seg å bli avgjørende for de lyseblå.

Hønefoss ligger sist med 25 poeng. Tre poeng skiller opp til Tromsø på kvalifiseringsplassen. Målforskjellen er heller ikke på HBKs side. Ringerikingene styrer mot nedrykk.

Sarpsborg virket fortapt etter tap mot Hønefoss og Sandnes Ulf, men Brian Deanes mannskap har løftet seg den siste tiden. Sju poeng siste fire kamper har gitt østfoldingene nytt håp. Bortekamp mot Odd er neste utfordring.

Mistrives på Åråsen

Tromsø har vært ille ute, men med 4-3 mot Viking sist er optimismen tilbake. «Gutan» skal ut i en vrien bortekamp mot Lillestrøm søndag. TIL liker seg svært dårlig på Åråsen, hvor det bare er blitt fire serieseirer gjennom årene.

Start har løftet seg voldsomt i høst. Tapet mot Rosenborg sist var faktisk sørlendingenes første siden 1-2 mot Haugesund 18. august. Serieleder Strømsgodset er neste motstander.

Vålerenga og Lillestrøm, tradisjonsrike toppklubber i trøbbel, står med 33 poeng. LSK får besøk av Tromsø, mens Vålerenga tar imot Haugesund på Ullevaal.

Les flere fotballnyheter her.