Oscar Pistorius forblir i politiets varetekt

Drapssiktede Oscar Pistorius står med bøyd hode i rettssalen i Pretoria, der behandlingen av spørsmålet om hvorvidt han skal løslates mot kausjon fortsatte torsdag. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Problemene vokser for den drapssiktede OL-helten Oscar Pistorius, både internasjonalt og hjemme i Sør-Afrika. Retten har nok en gang utsatt avgjørelsen om løslatelse mot kausjon.

Pistorius møtte torsdag igjen for retten i Pretoria, som skal vurdere å løslate ham mot kausjon.

Behandlingen av kausjonsspørsmålet måtte avbrytes i noen minutter etter at dommeren fikk overlevert en lapp med beskjed om en «trussel» utenfor rettslokalet. Pistorius ble i all hast ført ut av salen, men var på plass igjen etter fem minutter.

Opprinnelig var det ventet en avgjørelse allerede onsdag, men også torsdag ble retten hevet uten at spørsmålet om kausjon var blitt avklart. Rettsmøtet fortsetter på fjerde dagen fredag.

Les også: Pistorius drepte kjæresten med tre skudd

Pistorius er siktet for å ha skutt og drept kjæresten Reeva Steenkamp. Han sier selv at han trodde en innbruddstyv hadde brutt seg inn i huset, og at han skjøt i selvforsvar.

Etterforsker drapssiktet

Saken tok likevel en ny vending torsdag da etterforskningsleder Hilton Botha ble tatt av saken.

Bakgrunnen er at en fire år gammel sak der Botha selv var siktet for drapsforsøk, nå blir gjenopptatt. Han ble siktet etter å ha åpnet ild mot en minibuss i 2009 i et forsøk på å stanse den.

– Vi erkjenner hvor betydningsfull, viktig og alvorlig denne saken er, sier politisjef Mangwashi Phiyega. Ifølge ham vil en generalløytnant i politiet nå overta etterforskningen av drapet på Steenkamp.

Les også: Etterforsker i Pistorius-saken anklaget for drapsforsøk

Skyteepisoden fra 2009 var imidlertid ikke tema i retten torsdag, og Botha fikk i stedet spørsmål om telefonlogger knyttet til Pistorius-etterforskningen.

Han ble også spurt om han trodde det er fare for at Pistorius vil flykte hvis han blir satt på frifot. Pistorius' forsvarer sier etterforskningen har vært slett håndtert, og at Pistorius bør bli løslatt mot kausjon.

Bryter kontrakt

Men problemene fortsetter å tårne seg opp for den 26 år gamle løpestjernen. Sportsutstyrsprodusenten Nike avbryter sponsoravtalen med Pistorius inntil saken mot ham er avsluttet.

– Vi mener han bør få sin sak behandlet på skikkelig vis i rettsapparatet, og vi kommer til å følge den videre utviklingen i saken svært nøye, het det i en kunngjøring fra Nike torsdag.

Pistorius' agent Peet Van Zyl er på sin side sikker på at 26-åringen vil komme på banen igjen som profesjonell idrettsmann.

– Jeg føler meg ganske overbevist om at vi vil få se ham løpe igjen, sier Van Zyl.

– Får særbehandling

Samtidig anklager medlemmer av kvinnebevegelsen til regjeringspartiet ANC myndighetene for å gi Pistorius særbehandling. De klager blant annet over at han fortsatt sitter i politiets arrest og ikke er overført til et alminnelig fengsel.

Les også: Etterforsker: – Jeg tror han visste Steenkamp var på badet

De peker på at Pistorius' familie får treffe ham utenom de vanlige besøkstidene i fengselet. Myndighetene avviser imidlertid kritikken.

– Det er ikke snakk om særbehandling, selv om det som skjer heller ikke er vanlig praksis. Det er simpelthen slik domstolen har bestemt at det skal være, sier Medupi Simaku i påtalemyndigheten til det sørafrikanske nyhetsbyrået SAPA.

Ifølge avisen Beeld har Pistorius langt fra noe luksusliv i arresten. Avisen skriver at idrettsstjernen har måttet sove på gulvet på politistasjonen der han holdes fengslet, fordi det ikke finnes senger der.