Italias nedtur fortsetter

Romanias Adrian Mutu jubler etter scoringen. Italias målvakt Gianluigi Buffon jubler ikke. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Den norske dommeren Tom Henning Øvrebø var mannen i vinden etter fredagens 1-1-kamp mellom Italia og Romania. Nedturen fortsetter i høyeste grad for italienerne.

Tom Henning Øvrebø kom i fokus da Romania holdt Italia til 1-1 i fotball-EM. Foto: Scanpix/Reuters.

Den regjerende verdensmesteren står med bare ett poeng etter to kamper i EM-sluttspillets «dødens gruppe». Det er for dårlig for Roberto Donadonis mannskap som skulle føre Italia til tronen både i Europa og i verden.

Tom Henning Øvrebøs dommerteam annullerte ett Italia-mål i første omgang og etter kampen var blant annet målvakten Gianluigi Buffon borte for å si sin mening til den norske dommeren.

– Vi hadde kanskje et mål som ble annullert feil der. Dommere gjør feil noen ganger, sa Donadoni etter kampen.

Ser vanskelig ut

Og nå ser det vanskelig ut for Italia. Etter den katastrofale åpningskampen mot Nederland (0-3) fikk Donadoni og co. så mye tyn i pressen at fem mann ble satt ut av laget. Inn kom blant annet Alessandro Del Piero som kaptein.

Og Del Piero gjorde jobben sin, men det gjorde Romania også. Etter å ha holdt Italias motstander i VM-finalen 2006, Frankrike, til 0-0 i sin åpningskamp viste rumenerne helt annen klasse fredag.Mens de mot Frankrike la seg bakpå fra start ville de noe offensivt også i møtet med Italia. Og det viste Italia at også de ville i første omgang. Alt i alt var det en underholdende kamp publikummerne ble presentert i Zürich.

Men selv om Luca Toni, Adrian Mutu og nevnte Del Piero alle hadde sine sjanser før hvilen sto det målløst etter 45 minutter. På overtid feiret imidlertid italienerne for Luca Tonis mål fra kort hold.

Diskutabel avgjørelse

De fikk ikke feire lenge. Tom Henning Øvrebø var raskt ute med annulleringen etter at hans linjemann vinket for offside. TV-bildene viser at avgjørelsen var høyst diskutabel.

Men italienske protester til tross, lagene gikk til pause med 0-0. Like etter hvilen eksploderte det imidlertid på Letzigrund stadion. Først var det Adrian Mutu og Romania som sto for eksplosivene.

Mutu var plutselig alene gjennom med sin tidligere lagkamerat Gianluigi Buffon etter en katastrofal klarering fra Gianluca Zambrotta. Mutu var iskald og ordnet 1-0.

Men han rakk ikke engang å feire ferdig før det i stedet ble jubel i blått. Italia svarte med en gang og Christan Panucci ordnet 1-1 etter en corner. Panuccis stopperkollega Giorgio Chiellini headet ned til Roma-forsvareren.

Tilbake til start med ny vri

Dermed var lagene tilbake der det startet. Men kampen hadde likevel endret seg. Plutselig var det Romania som presset og ti minutter før slutt så det ut til at Adrian Mutu og co. skulle sikre seg alle poengene.

Daniel Niculae ble felt av Christian Panucci i Italias 16-meter og Tom Henning Øvrebø dømte straffe. Mutu skulle ordne seieren, men rumeneren holdt ikke hodet kaldt og Buffon reddet straffen.

Mutu var så skuffet at han gråt etter kampslutt, men det hadde han ingen grunn til. 1-1 mot Italia er en seier for Romania som nå har hentet to poeng mot VM-finalistene i 2006.

For Italia ser det skummelt ut. Den regjerende verdensmesteren har bare ett poeng, og får en tøff jobb med å gå videre fra «dødens gruppe» C. (©NTB)