Giske: Nidaros-medlemmene er opptatt av nasjonale saker

Trond Giske leder Nidaros Sosialdemokratisk Forum. Les mer Lukk

Trond Giskes Ap-lag Nidaros vil vedta uttalelser om strøm, pensjon og fattigdom – men mener ikke så mye om lokalpolitikken. Helt OK, mener lokallagslederen.

– Medlemmene våre er opptatt av de nasjonale spørsmålene, konstaterer Giske, like før han skal åpne årsmøtet i Arbeiderpartiets største lokallag Nidaros Sosialdemokratisk Forum.

Laget skal sende 149 delegater til årsmøtet til kommunelaget Trondheim Ap. De andre lokallagene vil ha 62 til sammen, ifølge Adresseavisen. Det skyldes en eksplosiv medlemsvekst. Over nyttår passerte laget 3.000 medlemmer, hvorav et flertall ifølge Giske er bosatt andre steder enn i Trondheim.

– Hensikten vår

På årsmøtet onsdag vil forumet behandle en uttalelse med tittelen «Det viktige kommunevalget», men den omhandler ikke noen konkrete lokale saker i trondheimspolitikken.

Giske syns det er helt greit at det største lokallaget i byen ikke er så opptatt av lokalpolitikken.

– Det er jo hensikten vår. Vi skal være et forumslag som skal bygge på verdier og ideologi. Vi har 15 glimrende bydelslag i Trondheim, og de gjør en god jobb på Kolstad eller Byåsen eller Ranheim, men vi har et annet fokus, en annen oppgave, sier Giske til NTB.

Forumets vekst fører også til at kommunelaget i Trondheim får 39 flere delegater på årsmøtet til fylkeslaget, skriver Adresseavisen. Det går på bekostning av 25 andre kommunelag i Trøndelag.

Advarer

Partiet skal tenke seg lenge om før de fratar medlemmene i Nidaros Sosialdemokratisk Forum innflytelse i Arbeiderpartiet, advarer Giske.

– Det kommer vi til å slåss mot! sa han ettertrykkelig, og fikk applaus.

Forumet har på kort tid vokst til å bli Arbeiderpartiets største lokallag, men det utfordrer partidemokratiet fordi et flertall av medlemmene ikke har lokal tilknytning til Trondheim eller Trøndelag.

– Jeg vil komme med en beskjed. Det partiet som jeg har vært med i i 40 år, skal tenke seg lenge om før de fratar disse folkene deres fullverdige medlemskap til å påvirke Norge og telle med til landsmøtet gjennom det partilaget de for første gang har engasjert seg i, sa Giske.

Lokallagslederen sier til NTB at det er helt greit at ikke Nidaros-medlemmene fra andre deler av landet «teller med» i Trondheim og Trøndelag Ap. Men han mener at alle medlemmene må telle med når fylkeslagets delegasjon til landsmøtene skal settes sammen.

Landsmøtet vil diskutere spørsmålet når de behandler forslag til vedtektsendringer. Det skjer i mai.

Vil ta strømkamp til Ap-landsmøte

Giske krever regulering av utenlandskablene for å sikre norske forbrukere og næringsliv billig strøm. Han lover å ta kampen på landsmøtet.

– Vannkraft må fortsatt selges billig til norske forbrukere og bedrifter. Vi kan ikke ha en situasjon der prisen bestemmes i Tyskland, sa Giske til sitt lokallag.

Kravet vil han få tilslutning for på årsmøtet til kommunelaget i Trondheim og kjempe for å få støtte til dette også i fylkeslaget.

– Og vi skal vinne den på landsmøtet i mai 2022, sa han til jubel i forsamlingen.

Lokallaget skal vedta en uttalelse om å ta styring over strømmarkedet og gjentar kravet om å Norge må forhandle med EU og Storbritannia for å «sikre nødvendig nasjonal styring, og kontroll med eksport av strøm i de etablerte utenlandskablene».

Et tidligere utkast til uttalelsen, som NTB har sett, oppfordret også til å satse på kjernekraft i Norge, men dette ble ikke tatt med i uttalelsen som ble lagt fram for årsmøtet.

– I styret er det delte meninger. Vi vil ha oppmerksomheten om det som er aller viktigst, nemlig å få styrt utenlandshandelen. Det er det som får prisene ned. Kjernekraft kan man være for eller mot, men det får ikke prisen ned i Norge på veldig mange år, sier Giske som svar på hvorfor kjernekraft ikke er nevnt.