Juridisk analytiker: Donald Trump bør bli tiltalt etter Pelosi-angrep

Tidligere president Donald Trump. Les mer Lukk

Glenn Kirschner, tidligere aktoren i den amerikanske hæren og juridisk analytiker for NBC News, kaller Trump en «mafiaboss».

Angrepet på Paul Pelosi (82), ektemannen til lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, har rystet det politiske miljøet i USA.

82 år gamle Pelosi ble banket opp med en hammer, mens angriperen skal ha ropt «Hvor er Nancy?» gjentatte ganger.

Angriperen en 42 år gammel mann med høyreorienterte synspunkter, som blant annet støttet tidligere president Donald Trumps teorier om at valget i 2020 ble stjålet.

Glenn Kirschner er en amerikansk advokat, en tidligere aktor i den amerikanske hæren og en juridisk analytiker fra NBC News/MSNBC. Les mer Lukk

I lys av angrepet har det i USA oppstått en debatt om retorikken enkelte republikanere, blant annet Trump, har brukt mot Pelosi i tiden før angrepet. Kritikere mener at bruken av voldelig retorikk kan ha bidratt til angrepet.

– Trump vil fortsette å rekruttere

Tidligere aktor i den amerikanske hæren, nå juridisk analytiker for NBC News, Glenn Kirschner, mener Trump bør stilles til ansvar for angrepet, og bør tiltales som en «mafiaboss».

Det skriver Newsweek.

Kirschner mener Trump har oppfordret til vold, og sammenligner han derfor med en «mafiaboss» som gir ordre, men ikke utøver vold selv.

– Hvis du ikke straffeforfølger mafiabossen og «kingpinsene» – hvis du lar dem være på plass, vil de fortsette å rekruttere. Og det er nettopp det Donald Trump har gjort og vil fortsette å gjøre med mindre, og til han blir tiltalt, sa Kirschner lørdag.

– Nøyaktig hva Trumps språk og oppførsel er designet for å oppnå

Videre trakk den tidligere aktoren en direkte linje mellom Pelosi-angrepet og kongresstormingen 6. januar 2021.

– Ærlig talt er ikke denne pågående Trump-inspirerte volden en overraskelse. Det som skjedde 6. januar og det som nettopp skjedde med Paul Pelosi er nøyaktig hva Donald Trumps språk og oppførsel er designet for å oppnå, sa Kirschner.

Flere kritikere og juridiske eksperter har etter kongresstormingen anklaget Trump for å oppmuntre til angrepet på Kongressen, og unnlatt å stoppe det. Den tidligere presidenten har likevel fortsatt ikke blitt straffeforfulgt for det.

Han er imidlertid fortsatt under etterforskning og har blitt stevnet av komiteen som gransker stormingen.

Trump har hittil ikke uttalt seg om angrepet på Paul Pelosi.