Høyre:

– Dette er ikke bra for Forsvaret

Frps Christian Tybring-Gjedde mener regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret særlig er utilstrekkelig for Sjøforsvaret. Her er fregatten KNM Thor Heyerdahl. Les mer Lukk

Høyres forsvarspolitiske talsperson frykter et usikkert sluttresultat etter at opposisjonen sendte langtidsplanen for Forsvaret i retur til regjeringen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier regjeringen har lagt fram en plan som styrker Forsvaret fra første året i planen, og hvert år framover.

– Jeg håper vi kan sette oss ned og drøfte planen videre. Av budsjetthensyn er det viktig at vi starter forhandlingene nå. Jeg ønsker å få til et bredt forlik fordi Forsvaret trenger en langsiktig plan som er finansiert og blir fulgt opp politisk, sier Bakke-Jensen.

– Lite konkret

– Opposisjonen er svært lite konkret når det gjelder hva som bør forbedres i langtidsplanen. Ap, Sp og SV hadde bestemt seg på forhånd og var ikke interessert i forhandlinger, skriver Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes i en epost til NTB.

Mandag ble det klart at Frp stiller seg bak forslaget fra Ap, SV og Sp om å sende forsvarsminister Frank Bakke-Jensens langtidsplan for Forsvaret i retur uten å forhandle.

– Særlig innenfor Sjøforsvaret er planen utilstrekkelig, men det er også grunnleggende svakheter i satsingen på Hæren og Luftforsvaret, sa Frps Christian Tybring-Gjedde mandag.

Misfornøyd

Frp-politikeren er misfornøyd med at planen dekker åtte og ikke fire år.

Elvenes mener at opposisjonspartiene ikke har vist forhandlingsvilje.

– Der det ikke er forhandlingsvilje er det heller ikke mulig å oppnå forbedringer. Nå taper man tid og fremdrift med et høyst usikkert sluttresultat. Det er ikke bra for Forsvaret. Denne saken kunne Stortinget loset gjennom med litt forhandlingsvilje, sier Elvenes.