NAV-skandalen:

Stortinget ville skjerpe Nav-regler ytterligere – bare Sp og SV hadde EØS-innvendinger

Your browser doesn't support HTML5 video.

Eksport av trygdeytelser oppe i Stortinget
Halvannet år før Nav-skandalen sprakk, ønsket et enstemmig Storting å innføre enda sterkere begrensninger i mulighetene til å ta ut Nav-ytelser i utlandet.

Da Stortinget i 2018 diskuterte innstramming av mulighetene til å ta ut velferdsytelser i utlandet, ville ikke partiene være med på at EØS-avtalen kan legge hindringer i veien for det.

Halvannet år før «NAV-skandalen» hadde pipa en annen lyd i Stortinget, kontra ordlyden etter avsløringene:

Ingen av partiene utenom Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ville fastslå at EØS-avtalen griper inn i og «sågar går foran» dersom det er motstrid til det norske regelverket, da Stortinget i mars 2018 behandlet regjeringens stortingsmelding om eksport av trygdeytelser.

Det går fram av arbeids- og sosialkomiteens innstilling den gangen.

– Det som er ganske spesielt, er at regjeringspartiene ikke kunne underskrive på dette faktum. Det er en svakhet, sa Senterpartiets saksordfører Per Olaf Lundteigen i debatten 1. mars i fjor.

Det som nå har sprukket som «NAV-skandalen», viser at norske myndigheter og rettsvesen har praktisert strengere regler for å ta ut norske velferdsytelser i utlandet, enn det EUs lover, og dermed EØS-avtalens regler, tillater.

Et enstemmig Storting ønsket altså i fjor å innføre enda sterkere begrensninger i mulighetene, enn reglene som nå viser seg å være altfor restriktive etter EUs lover.

Frp: – Ikke automatisk forrang

«Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at bestemmelsene i de internasjonale avtalene griper inn i det nasjonale regelverket og sågar går foran dette dersom det er motstrid mellom de to regelsettene», het det i merknaden ingen av de andre partiene ville være med på i 2018.

FEM TIMERS VARSEL: Erlend Wiborg (Frp) mener Norge kan begrense eksport av trygdeytelser ved å innføre krav om å stille opp til møter i Norge på noen timers varsel. Les mer Lukk

Frp er blant dem som sterkest har gått mot eksporten av velferdsytelser som trygd og studiestøtte, men var blant dem som avsto fra å slutte seg til dette.

– Senterpartiet og SV er mot EØS-avtalen, mens Frp jo er tilhenger av den. Var det derfor dere ikke var med på denne merknaden, Erlend Wiborg?

– Vi hadde våre egne merknader som tok for seg vårt syn, svarer Frp-politikeren som leder Stortingets arbeids- og sosialdkomité.

I innstillingen har ikke Frp helt egne merknader, men uttaler seg sammen med Venstre og Høyre.

– Er du enig i innholdet, at internasjonale avtaler griper inn og går foran?

– Ja, det er ikke noe nytt. Men det er ikke noen automatikk i at internasjonale avtaler har forrang. I EØS må vi implementere EUs forordninger, men har anledning til å legge ned veto. Den daværende rødgrønne regjering vurderte den aktuelle forordningen og mente den ikke hadde noen betydning, og valgte overraskende nok å ikke sende den på høring engang, svar Wiborg og legger til:

– Nå er det åpenbart at den konklusjonen var feil.

Hva dreier NAV-skandalen seg egentlig om? Se denne videoen:

Your browser doesn't support HTML5 video.

ABC forklarer: Nav-skandalen

Frp og reforhandling av EØS-avtalen

– Er det aktuelt for Frp å legge ned veto mot forordningen som viser seg å gripe så dypt inn i norsk politikk for velferdsytelser?

– Nei dette er jo noe som allerede er implementert. Det man kan gjøre, er det Frp tar til orde for, å reforhandle deler av EØS. Saker som dette bør i høyeste grad reforhandles, sier Erlend Wiborg.

– Dere har jo i lang tid snakket om å reforhandle EØS-avtalen. Men det har jo ikke skjedd noe?

– Det har skjedd noe. Vi tok til orde for å kjøpekraftsjustere velferdsytelser som blir tatt ut i utlandet, og fikk tilslutning til det. Norge tok kontakt med flere EU-land som tok initiativ til en prosess internt i EU. Kommisjonen sa nei, men Østerrike gjennomførte det. Nå får vi se hva som skjer i EU.

Resonnementet er at summene som utbetales, skal justeres i forhold til nivået i landet mottakeren bor i. For eksempel utgjorde summen av norsk barnetrygd og kontantstøtte i 2015 15,8 prosent av en gjennomsnittlig årslønn i Norge. I Polen utgjorde summen av disse norske ytelsene imidlertid 95,8 prosent av gjennomsnittlig årslønn, og i Litauen hele 122,3 prosent ifølge regjeringens stortingsmelding 40.

Vil gi noen timers varsel

– Dreier Frps ønske om reforhandling av EØS seg om avvik fra EUs regler, eller om å få EU til selv å endre sitt lovverk?

– Om det er avvik eller EU-forordning endres, er ikke så viktig, svarer Wiborg.

Hva gjør partiet nå i kjølvannet av NAV-skandalen, der det ser ut til at også dagens begrensninger er ulovlige etter EØS-jussen?

– Det er fullt mulig å tette igjen hullene. Grovt sett dreier det seg om at Norge har praktisert forbud mot å ta ut ytelser i utlandet. Nå viser det seg at det ikke er i tråd med EU-retten. Men Danmark har for eksempel innført krav om at mottakere av ytelser skal kunne møte opp på dags varsel, svarer Wiborg og konkluderer:

– Stiller vi krav om at du skal kunne møte opp på to timers eller fem timers varsel, kan man oppnå det samme som vi har hatt til nå.

– Trygdeeksporten ikke mot vår vilje

At EØS-avtalen griper inn i norsk handlefrihet ble erkjent også av partier som ikke ville slå det fast i merknads form, da Stortinget 1. mars 2018 diskuterte spørmsmålet om å begrense velferdseksporten.

– Noen vil hevde at internasjonale regler begrenser handlingsrommet vårt i denne saken. Det medfører en viss grad av riktighet, vedgikk Arbeiderpartiets Eigil Knutsen, som la til:

– Det er derfor viktig å påpeke at dette er forpliktelser vi selv har valgt å ta på oss. Trygdeeksport er ikke vedtatt av et overnasjonalt organ vi er med i mot vår vilje – tvert imot har Norge selv gått aktivt inn i avtalene som hjemler dette.

– Ja, det erkjennes at Norges internasjonale forpliktelser begrenser det handlingsrommet vi har for å begrense velferdseksport, men vi skal huske på at dette også sikrer folks opparbeidede rettigheter gjennom å ha arbeidet i Norge, og som representanten Knutsen påpekte, gjennom avtaler vi har ønsket å gå inn i, og avtaler som tjener Norge vel, fulgte Høyres Heidi Nordby Lunde opp.