Målinger: Beste MDG-måned noensinne

Oslo, hvor MDGs Lan Marie Berg er byråd for miljø og samferdsel, har blitt partiets utstillingsvindu. MDG vokser kraftig både i hovedstaden og på de nasjonale målingene. Les mer Lukk

MDG flyr høyt i flere norske byer og styrker seg samtidig nasjonalt. I august fikk partiet støtte fra 5,7 prosent av velgerne – den høyeste andelen noensinne.

Det viser pollofpolls ' gjennomsnitt av nasjonale målinger for august.

Riktignok er det kommune- og fylkestingsmandater det står om i valget 9. september, men de nasjonale målingene gir like fullt et interessant bilde av situasjonen.

Faktum er at Miljøpartiet De Grønne har ligget over sperregrensen de fire siste månedene. August-oppslutningen ville gitt ti mandater på Stortinget, hvor partiets nasjonale talsperson Une Bastholm i dag er enslig svale.

I august er det fortsatt rødgrønt flertall også uten Rødt og MDG, men det er takket være høy oppslutning om Senterpartiet og SV.

Ap, Sp og SV får til sammen 87 mandater, mens tallet er 106 hvis MDG og Rødt inkluderes. Regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF får 63 mandater.

Ap i motvind

Årets valgkamp har vært tung for Arbeiderpartiet, som på de nasjonale målingene har falt kraftig siden starten av året.

Med 23,9 prosents støtte får Ap i august sin svakeste oppslutning siden i fjor sommer. Siden november i fjor har Ap falt 4,8 prosentpoeng.

Sp får støtte fra 15,2 prosent av de spurte, noe som er partiets nest høyeste oppslutning i en enkeltmåned på over ti år. Samtidig får SV 7,3 prosents støtte i august, et nivå partiet har holdt de siste par årene.

Rødt får i gjennomsnitt støtte fra 5,1 prosent av de spurte i august. Partiet har ligget over sperregrensen i 13 av de siste 17 månedene. Hvis august-oppslutningen var valgutfallet, ville Rødt-leder Bjørnar Moxnes fått følge av åtte partifeller på Stortinget.

Bunnotering for Frp

Fremskrittspartiet får støtte fra 10,1 prosent av velgerne i august. Det er den nest svakeste oppslutningen om partiet i én enkeltmåned i hele pollofpolls-databasen, som går tilbake til januar 2008. I juli lå Frp på 8,2 prosent, men det var bare to nasjonale målinger i juli.

Verken Venstre eller KrF klarer å komme over sperregrensen i august, noe ingen av de to partiene har klart siden oktober i fjor. Venstre får i august støtte fra 2,9 prosent av de spurte, mens 3,5 prosent sier de ville stemt KrF.

De to partiene ville med en slik oppslutning fått henholdsvis to og tre representanter på Stortinget.

Høyre holder noenlunde stand, men 22,4 prosents støtte betyr at partiet siden toppmåneden januar i fjor har tapt 6,6 prosentpoengs oppslutning.