Hellas' nye statsminister tatt i ed

Kyriakos Mitsotakis (t.v.) ble mandag tatt i ed som Hellas' nye statsminister. Foto: Petros Giannakouris / AP Photo / NTB scanpix Les mer Lukk

Kyriakos Mitsotakis er tatt i ed som Hellas' nye statsminister, 15 timer etter at valget var avsluttet. Han lover å få slutt på den økonomiske krisen i landet.

Mitsotakis, som tilhører det konservative partiet Nytt demokrati, vant søndagens valg klart og fikk 158 av de 300 setene i nasjonalforsamlingen.

Det er ventet at han vil offentliggjøre sin regjering senere mandag. Regjeringen må deretter igjennom en tillitsvotering i parlamentet 21. juli.

Harvard-utdannede Mitsotakis har lovet å få Hellas ut av den økonomiske krisen. Landets gjeld var i fjor på drøyt 3.200 milliarder kroner, noe som tilsvarer 180 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Fakta om valget i Hellas:  

* Hellas holdt valg på ny nasjonalforsamling søndag 7. juli. Om lag 9,9 millioner grekere kan stemme.

* Nasjonalforsamlingen har 300 plasser. Det største partiet får en bonus på 50 plasser. Sperregrensen er på 3 prosent.

* Høyrepartiet Nytt demokrati (ND) har fått 39,85 prosent av stemmene. Dermed får partiet 158 plasser.

* Partiet ledes av Kyriakos Mitsotakis (51), som er utdannet ved Harvard i USA, og som tidligere har vært konsulent for McKinsey. Faren hans har vært statsminister, og søsteren har vært ordfører i Aten, et verv nevøen hans har i dag.

* Venstreorienterte Syriza, som ledes av Alexis Tsipras (44), får 31,53 prosent av stemmene. Det gir 86 plasser i nasjonalforsamlingen. Før valget hadde partiet 144 plasser.

* To nye partier deltok i valget: Mera25, som ledes av tidligere finansminister Yanis Varoufakis, og Gresk løsning, et russiskvennlig og nasjonalistisk parti. Partiene får henholdsvis ni og ti plasser.

* Gresk løsning håpet å ta stemmer fra det nynazistiske partiet Gyllent daggry, som var tredje største parti ved forrige valg. Sistnevnte får ingen plasser denne gangen.

* Søndagens valg var det første på ny nasjonalforsamling etter at 17-åringer fikk stemmerett i Hellas.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker skriver i et gratulasjonsbrev til Mitsotakis at det greske folk fortjener respekt for å ha holdt ut kriseårene.

«Jeg har full tillit til din personlige evne og det greske folks evne til å starte et nytt og lysere kapittel i deres lands historie», skriver Juncker.

«Mye er oppnådd. Men det er fortsatt mye å gjøre», fortsetter han.

Kriseprogrammet for Hellas er nå avsluttet, men EU stiller fortsatt strenge krav til budsjettdisiplin, og finansministrene i eurogruppen vil allerede mandag kveld diskutere en statusrapport om situasjonen i landet.

– Den viser at den forrige regjeringen gjennomførte tiltak som ikke gikk i riktig retning, sier en sentralt plassert EU-kilde i forkant av møtet.