Buttigiegs pengestøtte firedoblet seg

Pete Buttigieg deltok i andre runde av demokratenes debatt torsdag 27. juni. Les mer Lukk

Den demokratiske presidentkandidaten Pete Buttigieg har fått inn donasjoner for over 200 millioner kroner i løpet av de siste tre månedene.

Beløpet fra årets andre kvartal er nesten en firedobling av hva 37-åringen samlet inn i løpet av årets første kvartal. Da endte innsamlingen på i overkant av 7 millioner dollar, tilsvarende cirka 60 millioner kroner.

Den enorme summen plasserer Buttigieg helt i toppsjiktet blant de demokratiske kandidatene, selv om han gikk inn i valgkampen som en nesten helt ukjent ordfører i en by i Indiana. Flere av hans viktigste rivaler strever med å samle inn nok penger, noe som kan ende med å undergrave forhåpningene deres.

Donasjonene på totalt 24,8 millioner dollar, som tilsvarer i overkant av 212 millioner norske kroner, kommer fra mer enn 400.000 ulike personer, ifølge Buttigieg selv.

Populær ordfører

Pete Buttigieg er i dag en populær ordfører i den slitne industribyen South Bend i delstaten Indiana. Han har tidligere vært offiser i hæren og tjenestegjort i Afghanistan, og han har stått fram som homofil, formelt gift med sin ektemann.

I april uttalte presidentkandidaten at han ikke lenger vil ta imot pengebidrag fra lobbyister på føderalt nivå, og at han ville gi tilbake rundt 30.000 dollar han hadde fått i valgkampstøtte fra 39 lobbyister.

Bakgrunn: Buttigieg sier nei til lobbyistpenger

Støtte fra LGBT-miljøet

En grunn til at han samler inn så mye penger, er at det svært aktivistiske amerikanske LGBT-miljøet har gjort ham til sin favorittkandidat.

– LGBT-miljøet er svært entusiastisk når det gjelder Buttigieg. Det betyr ikke at de kommer til å stemme på ham. Men de vil støtte ham fordi de mener det er historisk viktig, sier Rufus Gifford, som var finansdirektør i valgkampen til Barack Obama.

Men Buttigieg sliter med oppslutningen i andre viktige miljøer i Demokratene, ikke minst afroamerikanere. Han har nylig fått kritikk for håndteringen etter at en hvit politimann i South Bend skjøt og drepte en ung svart mann som politiet sa var bevæpnet med en kniv.

Aktuelt: Biden svekket i ny måling – Harris styrket