Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land

Dersom han må gi opp ordførerkjedet i sin tyske hjemby, planlegger den skotske ordføreren Iain Macnab å trøste seg med en god whisky fra fødelandet. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Mange politisk engasjerte briter som bor i EU, må gi opp vervene sine når brexit er et faktum. En av dem er en skotsk ordfører i en tysk småby.

«Det personlige er politisk», lyder et kjent feministisk slagord. For mange briter som bor i andre EU-land, er det politiske i ferd med å bli høyst personlig. Det gjelder ikke minst mange utflyttede briter, som har engasjert seg i lokalpolitikken der de bor. Den dagen brexit er en realitet, er de ikke lenger EU-borgere og kan dermed ikke lenger inneha lokale eller regionale politiske verv.

Iain Macnab er en av dem som snart kan miste sine politiske rettigheter i det han anser som sin hjemby. Skotten er ordfører i det lille tettstedet Brunsmark i Schleswig-Holstein. Han krysser fingrene for en ny folkeavstemning i Storbritannia og håper i det lengste at han slipper å gi fra seg vervet han har hatt i elleve år.

– Det er tross alt først nå at britene har begynt å forstå hva brexit virkelig innebærer, sier Macnab, som har bodd i Tyskland siden 1975.

Skulle det til slutt gå så galt som han frykter, så har skotten en slags plan B.

– Når tiden er inne, vil jeg levere tilbake nøklene til kontoret og ta meg en god, skotsk whisky, forteller han.