Macron vil gjøre EU mer selvstendig

Frankrikes president Emmanuel Macron mener EU må fornyes. Det vil han gjøre med utstrakt forsvarssamarbeid, Schengen-reformer og sikring av demokratiet. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Frankrikes president Emmanuel Macron vil ha forsvarstraktat, Schengen-reformer og et nytt byrå som skal beskytte EUs demokrati mot nettangrep og falske nyheter.

I en kronikk som er publisert i en rekke aviser i EU, presenterer Macron sin visjon for Europas framtid.

– Ikke siden andre verdenskrig har Europa vært like nødvendig. Likevel har aldri Europa vært i så stor fare som nå, skriver Macron.

– Vi kan ikke la nasjonalister som ikke tilbyr løsninger, utnytte folks sinne. Vi kan ikke gå i søvne inn i et svekket Europa, skriver presidenten mindre enn tre måneder før EU-valget holdes.

Han lister opp en rekke forslag som han mener vil gjøre EU i stand til å forsvare seg selv og til å bevare unionens kjerneverdier.

Demokrati-beskyttelse

– Den europeiske modellen er basert på individets frihet og på meningsmangfold og nyskaping. Vår første frihet er demokratiets frihet: friheten til å velge våre ledere i en tid der utenlandske makter forsøker å påvirke våre valg, skriver Macron.

– Et europeisk byrå for beskyttelse av demokratiene kan bidra meg europeiske eksperter til hvert medlemsland for å beskytte dets valgprosess mot nettangrep og manipulasjon, foreslår Macron.

Utenlandsk finansiering av europeiske politiske partier bør forbys, og man bør enes om å forby «hatefulle og voldsforherligende taler på internett», skriver han også.

Måling:Macrons støtte øker

Schengen

De 26 medlemslandene i Schengen-samarbeidet, der også Norge deltar, trenger reformer, påpeker Macron.

Han mener alle som vil være med i Schengen, bør godta både strengere kontroll ved de ytre grensene og felles asylpolitikk for migranter.

En felles grensestyrke og et felles kontor som håndterer asylsøknader bør opprettes, foreslår Macron.

Aktuelt:Macron langer ut mot «løgn» fra ytre høyre

Forsvar

Macron vil ha med seg Storbritannia i et felles europeisk forsvarssamarbeid under et nyopprettet europeisk sikkerhetsråd. Forsvarssamarbeidet skal bygges over en europeisk forsvarstraktat med klausul om gjensidig forsvar, mener presidenten.

– En forsvars- og sikkerhetstraktat bør definere våre grunnleggende forpliktelser i tilknytning til NATO og våre europeiske allierte, skriver Macron, som mener det bør brukes mer penger på å forsvare EU.

I kronikken trekker Macron også fram forslag om garantert europeisk minstelønn som tilpasses hvert medlemsland, og likelønn på samme arbeidsplass.

Miljø er et annet tema han trekker fram.

– Hvordan kan vi se våre barn i øynene hvis vi ikke reduserer klimaavtrykket vårt.

Aktuelt:Solberg vil kaste Orbáns parti ut av Europa-samarbeid