Venstre diskuterer veien videre

Forsknings- og høyere utdanningsminister, og også leder av prinsipprogramkomiteen, Iselin Nybø. Her under Venstres landsmøte i mars i fjor Les mer Lukk

– Store spørsmål ligger foran oss, sa Iselin Nybø (V) under partiets landskonferanse, der hun tok opp temaer som EU-medlemskap og rask utvikling i teknologien.

– Dagens prinsipprogram er et veldig godt utgangspunkt, men samtidig er det altså 11 år siden det ble vedtatt, og mange ting har forandret seg siden den gang. Ikke minst i den politiske situasjonen i verden, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, som også er leder av prinsipprogramkomiteen i Venstre.

Landskonferansen i Oslo markerer begynnelsen på organisasjonens arbeid med Venstres nye prinsipprogram, som skal vedtas på landsmøtet til våren.

I sin tale gikk Nybø hardt ut mot Trump, og uttrykket samtidig sin støtte til Hillary Clinton, som tapte valget i USA for to år siden.

EU-medlemskap

Ett av temaene som dominerte Nybøs innledningstale var Norges forhold til Europa, og om Venstre skal ta et standpunkt til et eventuelt EU-medlemskap.

– Mitt mål er at vi skal legge til rette for en god debatt der vi finner formuleringer som både ja- og nei til EU-siden kan leve med, dersom partiet ønsker å se på medlemskap til EU som en fremtidig mulighet.

Nybø oppfordret også sine partikolleger til å ikke grave seg ned i uenighetene.

– Samarbeid er viktig på alle felt, spesielt om vi skal klare å nå klimamålene. Da må vi jobbe sammen med resten av Europa og i det arbeidet er EU en svært viktig drivkraft, sa hun.

Hun understreket viktigheten av å samarbeide på tross av landegrenser.

– På mitt område, som er forskning og høyere utdanning, så ser jeg hver eneste dag hvor viktig det er at kunnskap ikke begrenses av landegrenser, men heller får flyte fritt. Vi lever ikke isolert i denne verden og for oss som er sosialliberale så er samarbeid og samhandling viktige verdier, sier Nybø.

Teknologiutvikling

Nybø advarte også om at med en stadig økende utvikling i teknologi, står arbeidslivet foran store endringer.

– Vi får stadig større datakraft, roboter og kunstig intelligens. Dette er ting som vil endre arbeidsmarkedet slik vi kjenner det i dag, sa hun.

Hun oppfordret partiet til å diskutere hvordan Norge skal henge med i denne utviklingen og hvordan disse endringene vil påvirke maktstrukturen i landet.

– Som et moderne og fremtidsrettet parti er vi positive til mange av disse endringene som kommer. Vi må huske historien vår når vi legger til rette for det som er fremtidens jobber, sa Nybø.

Venstres landskonferanse varer hele helgen og er startskuddet for Venstres utforming om partiets linje videre fremover mot neste års valg.