Amundsen ut mot egen regjering: – Jan Tore Sanner har de siste dagene kostet Frp både medlemmer og velgere

GAMLE KOLLEGER: Jan Tore Sanner og Per-Willy Amundsen. Les mer Lukk

Forslag til kutt i støtten til Human Right Service får det til å koke i stortingsgruppa til Frp. Forklaringen fra regjeringen gjør det ikke bedre.

– Høyre bør ta innover seg at det begynner å nærme seg en grense for mange i Frp, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter.

Mandag la Solberg-regjeringen frem sitt første budsjett etter at Venstre gikk inn i regjering.

Regjeringen foreslår å kutte i den øremerkede statsstøtten til Hege Storhaug-stiftelsen Human Rights Service (HRS) med en halv million kroner.

Kuttet i støtten til den islamkritiske organisasjon fikk Sylvi Listhaug og Amundsen til å reagere kraftig.

– Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service ( HRS), skev Listhaug på Twitter.

Human Rights Service ( HRS) har de to siste årene fått 1.835.000 kroner i tilskudd.

– Sanner ser ut til å mislike ubehagelig kunnskap

Sylvi Listhaug

Listen inneholder kun to andre endringer, i tillegg til HRS: Støtten til den flerkulturelle avisen Utrop økes med en halv million kroner og Ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn ( MiRA-senteret) får en økning på en halv million kroner.

Den nyetablerte organisasjonen Født Fri, som har sitt utspring i skamløsbevegelsen, er med for første gang med et støttebeløp på fem millioner kroner.

– Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ser ut til å mislike slik ubehagelig kunnskap, da er det kanskje enklest å sensurere den? Det er en metode som ikke får min støtte, skrev tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) på Facebook.

Siden tirsdag har ABC Nyheter forsøkt å få Sanner til å kommentere uttalelsene, og begrunne hvorfor støtten er kuttet.

Bakgrunn:Listhaug forbannet på egen regjering

– Prioritert tiltak som bidrar til at innvandrere kommer i jobb

Statssekretær i departementet, Kristin Holm Jensen, skriver følgende forklaring i en epost til ABC Nyheter onsdag ettermiddag:

– Regjeringen har prioritert tiltak som bidrar til at innvandrere kommer i jobb, som er det viktigste for en bærekraftig integreringspolitikk. HRS får fortsatt støtte med 1,335 millioner, som er høyere enn flere andre organisasjoner. Det er dermed godt rom for å drive opplysningsarbeid som også påpeker utfordringer med innvandring og integrering, skriver Holm Jensen.

Sanner og Holm Jensen vil ikke kommentere kritikken fra Frp-statsrådene.

Amundsen: – Innøvde floskler

– I stedet for å levere innøvde floskler og lite troverdige forsøk på forsvar produsert av kommunikasjonsavdelingen, burde de vedgå at kuttet var uklokt og i stedet bidra til å rydde opp, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Han har i tre år arbeidet sammen med Jan Tore Sanner og Kristin Holm som statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Dette er personer jeg respekterer. Men de har gjort en alvorlig feil i denne konkrete saken og burde vite at FrP ikke kan akseptere at kuttet i HRS blir stående. Da står man seg på å være ærlig, og ikke å legge enda mer prestisje bak kuttet, sier Amundsen.

Han mener Høyre-nestleder Sanner har kostet Frp medlemmer og velgere.

– Jan Tore Sanner har de siste dagene kostet FrP både medlemmer og velgere. Kuttet i HRS er politisk amatørskap som jeg aldri hadde forventet fra en erfaren og rutinert politiker som ham. Forslag som dette bidrar kun til å svekke FrPs vilje til å sitte i regjering. Høyre bør ta innover seg at det begynner å nærme seg en grense for mange i FrP.

Generalsekretær i Frp, Fredrik Färber, opplyser til ABC Nyheter at det ikke er store endringer i medlemmassen.

– Det er ingen store endringer hos oss nå. Antall innmeldinger og utmeldinger varierer gjennom hele året, og for de siste 30 dagene er antallet nyinnmeldte minus utmeldte, per i dag på 54 personer, skriver han i en epost.

– Forsøk på å indoktrinere nordmenn

Frp-kollega Christian Tybring-Gjedde reagerer slik på svaret fra Sanners statssekretær:

– Kuttet i den økonomiske støtten til HRS er et arrogant forsøk på å kvele faktabaserte røster i samfunnsdebatten. Et forsøk på å indoktrinere nordmenn i politisk korrekt tenkning, sier Tybring-Gjedde.

Forslag til tildelinger i neste års statsbudsjett. Les mer Lukk

HRS: Flaut for Frp

Rita Karlsen er daglig leder i HRS, som i mange år har frontet Hege Storhaug som omstridt talsperson. Storhaug er kjent for sin sterkt islamkritiske blogg. I et innlegg på sin hjemmeside skriver HRS: – Det viser igjen hvilken makt Høyre gir Venstre, og hvor feige Frp er, skriver stiftelsen på sin hjemmeside.

– Dette er først og fremst flaut for Frp. Det er vi i HRS som har lagt grunnlaget for deres politikk. De har oppnådd for lite og selger seg for billig, sier Karlsen til Medier24.

Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) som administrerer støttepengene til ressursmiljøene på integreringsfeltet på vegne av Kunnskapsdepartementet.

De foreslo allerede i 2016 at støtten til HRS burde kuttes, med den begrunnelse at «HRS har de senere årene hatt en retorikk som av flere blir ansett som fremmedfiendtlig og muslimfiendtlig. En slik retorikk kan skape polarisering og bidra til å svekke tilliten til samfunnet blant deler av innvandrerbefolkningen», ifølge Filter Nyheter.

SE VIDEO: Sammenliknet statsbudsjettet med Snømannen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sammenlignet statsbudsjettet med «Snømannen»