Strid om fri bevegelse av arbeidskraft kan torpedere avtale mellom Sveits og EU

FORSVAR LØNN OG ARBEIDSFORHOLD! Den største sveitsiske fagorganisasjonen SGB demonstrerte utenfor parlamentet i Bern 5. september. Les mer Lukk

EU forlanger at Sveits skal fjerne tiltak mot sosial dumping ved arbeidskraft fra EU. Dermed står avgjørende forhandlinger om en overordnet avtale mellom EU og Sveits i fare.

– Vi ønsker åpning med EU, men alltid på betingelse av at sveitsiske arbeidsvilkår ikke blir undergravd, sier de sveitsiske sosialdemokratenes kommunikasjonssjef Nicolas Haesler til ABC Nyheter.

Sveits er en av Norges alliansepartnere i frihandelsorganisasjonen EFTA, men ville ikke være med i EØS-avtalen fordi landet ikke ønsket å avgi suverenitet, slik Norge gjør.

Landet har i stedet over 100 ulike sektoravtaler med EU. I en av dem har de motstrebende gått med på fri flyt av arbeidskraft - men på betingelser norsk fagbevegelse kan se på med misunnelse:

  • Enhver arbeidsgiver som skal ansette en EU-borger, må melde fra til myndighetene åtte dager i forveien og garantere at sveitsiske lønns- og arbeidsvilkår blir overholdt.
  • Selskaper fra EU som skal utføre arbeid i Sveits, må betale inn en garantisum, som blir tilbakebetalt når de forlater Sveits uten å ha brutt sveitsiske arbeidslivsbestemmelser.

Dette misliker EU sterkt, og krever bestemmelsene fjernet i de pågående, årelange forhandlingene om å få til en EØS-liknende, overordnet avtale mellom partene.

Enighet fra høyre til venstre

Men for den sveitsiske regjeringen, føderalrådet, er betingelsene for fri flyt av arbeidskraft en rød linje som ikke kan krysses.

Og her møter ytre høyre, representert ved landets største parti SVP (Sveitsisk folkeparti) og sosialdemokratene SP hverandre. Sosialdemokratene er nest størst.

– SP støtter dagens ordning. Vi prøver hele tiden å understreke betydningen av tiltakene for å hindre sosial dumping, sier SPs kommunikasjonssjef Nicolas Haesler.

Hanunderstreker at sosialdemokratene, i motsetning til SVP som av hensyn til suvereniteten går imot, ønsker en overordnet avtale med EU.

– Men det er på betingelse av at EUs forhandlere kommer Sveits i møte og akseptere våre røde linjer for arbeidslivet, presiserer Haesler.

EU-forhandlerne vet dermed at utsiktene til gjennomslag for en avtale som fjerner disse tiltakene uten at de blir erstattet av like gode, er minimale i Sveits.

Og der i landet er politikerne avhengig av at velgerne i en folkeavstemning godkjenner internasjonale avtaler.

Les også: – Norges befolkning er i ferd med å bli annenrangs i Europa

Kan tette stadig nye hull

Den største arbeidstakerorganisasjonen SGB stritter imot med hud og hår alle tanker om å fjerne betingelsene for å sikre utenlandsk arbeidskraft mot sosial dumping.

Sveits som et land i Europa trenger gode og regelmessige forbindelser med EU, både av politiske og økonomiske grunner, mener SGB, som i likhet med det sosialdemokratiske partiet har et godt øye til Europa.

Men det er på betingelse av at lønn og arbeidsforhold for utenlandske arbeidstakere blir ivaretatt på sveitsisk nivå.

Med innføringen av tiltakene mot sosial dumping ble grunnlaget lagt for at stadig nye hull som oppstår i vernet av arbeidslivet blir tettet igjen, skriver fagorganisasjonen SGB.