FpU har vedtatt abortgrense på 18 uker

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud sier han har tro på at en abortgrense på 18 uker kan bli en realitet, fordi Norge aldri før har hatt en så liberal regjering. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Mens abortdebatten har fått vind i seilene igjen, bekrefter Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) at de allerede i april vedtok å utvide abortgrensa til uke 18.

FpU gikk inn for å utvide grensa for selvbestemt abort på landsmøtet i april, men først nå blir det offentlig kjent, skriver Vårt Land.

– Det var for oss viktig å tydeliggjøre vårt standpunkt i spørsmålet om selvbestemt abort. Det skal ikke være tvil om hva FpU mener i dette spørsmålet, skriver FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud i en tekstmelding til avisen.

Abortloven ble vedtatt på Stortinget 30. mai 1978. 40 år senere ønsker flere ungdomspartier å flytte grensa for selvbestemt abort lenger enn det dagens lov tilsier, som er uke 12. Svendsrud sier han har tro på at en abortgrense på 18 uker kan bli en realitet, fordi Norge aldri før har hatt en så liberal regjering.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har de siste dagene høstet mye kritikk for å ha tatt til orde for å doble dagens grense til uke 24. Han vil fremme abortspørsmålet på ungdomspartiets landsmøte i slutten av oktober og sier han tror forslaget kan få støtte.

Også AUF skal ta stilling til spørsmålet på sitt eget landsmøte i oktober. Men de foreslår den samme grensa som FpU, til uke 18. De skal også vedta om abortnemndene skal avvikles, samt «finne en løsning som også sikrer reell selvbestemmelse etter uke 18».