Sp: Skru på FM-nettet igjen

Nå er det dab som gjelder i Norge, etter at de siste områdene fikk slukket det riksdekkende FM-nettet i desember i fjor. Les mer Lukk

Lyttertallene for radio har falt med 400.000 fra 2016 til 2018. Senterpartiet mener situasjonen er dramatisk og krever at FM-nettet skrus på igjen.

Ifølge tall fra Kantar lyttet 56,3 prosent av befolkningen til radio daglig i juni og den første uka i juli i år.

Det er mer enn ti prosentpoeng lavere enn i samme periode for to år siden – noe som i praksis betyr 400.000 færre lyttere, skriver Aftenposten.

Sp: Dramatisk

– De nye rekordlave lyttertallene er dramatiske. Det er presserende for både mediemangfoldet og beredskapen i landet vårt at radiolyttingen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette. For å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen, sier Åslaug Sem-Jacobsen, som er mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, i en pressemelding.

Hun viser til lyttertall i andre land som ikke har gått over fra FM til dab. For eksempel hadde Sverige i forrige uke en lytterandel på 68,6 prosent, mens Island og Danmark ligger rundt 70 prosent. Finland og Tyskland ligger godt over 70 prosent.

Aktuelt: Slutter i NRK etter 25 år: – Jeg trodde det skulle være skumlere

NRK tror på dab

NRKs fungerende mediedirektør, Arne Helsingen, tror på sin side at løsningen for å få lyttertallene opp er overgangen til dab.

– Nedgangen i radiolytting er eldre enn FM-slukkingen, og ikke et direkte resultat av den. Dab er et mottrekk mot denne tendensen. Fallende lyttertall har ikke sitt opphav kun i manglende dab-mottakere, men at radio har flere konkurrenter enn før, sier han til Aftenposten.

Slokkingen det landsdekkende FM-nettet i Norge startet i Nordland i januar 2017, og sist ut var Troms og Finnmark i desember. Norge er det eneste land i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til dab.

Aktuelt: – Overgangen til DAB var forhastet og unødvendig