Frp og Sp ber kulturministeren forklare seg:– Overgangen til DAB var forhastet og unødvendig

I år slukkes FM-nettet og dab overtar over hele landet.
I år slukkes FM-nettet og dab overtar over hele landet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mediepolitisk talsmann i Frp, Morten Wold, mener overgangen til dab var forhastet og unødvendig, og at den omstridte dabavtalen ikke tåler dagens lys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen Wold sikter til, gjelder en konfidensiell avtale som i praksis sikrer at kun P4 og Radio Norge får sende riksdekkende reklame. De to selskapene, som har utenlandske eiere, står bak samtlige av landets 15 kommersielle radiokanaler, skriver Aftenposten.

– Ble tvunget gjennom

– Dab ble tvunget gjennom mot folks ønsker. Igjen får vi bevist at overgangen var forhastet og unødvendig. Jeg forventer at kulturministeren tar saken på alvor og forklarer hva som faktisk har skjedd, sier Wold.

Morten Wold (Frp) Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Morten Wold (Frp) Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Det er viktig at Stortingets intensjon om eiermangfold i radiotilbudet opprettholdes. Dersom det er riktig at Norkring, P4 og Radio Norge i lengre tid har hatt en avtale som kan blokkere for andre innholdsleverandører, og departementet har visst om dette, ønsker jeg en avklaring på hva som har skjedd, sier Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap skal i første omgang ta saken opp direkte med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i Stortingets spørretime, melder Aftenposten.

Hele Norge er nå over på dab

Riksdekkende radio sluttet kl. 11.11 onsdag å sende på FM-nettet i Troms, Finnmark og på Svalbard. Hele Norge er dermed nå over på dab.

Fakta om DAB-radio

* Digital Audio Broadcasting ( DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr ( DAB-radioer).

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.

* De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.

* Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.

Kilde: NTB

NRK, Radio Norge, P4 og enkelte lokalradioer har nå gått over fra FM til dab i nord. Dermed er den såkalte FM-slukkingen for rikskanalene gjennomført i hele Norge.

Ikke alle har tatt imot den nye teknologien med glede. Norsk Lokalradioforbund har klaget inn slukkingen for EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver 5. NRK-lytter borte

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har mistet mange lyttere etter DAB-omleggingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har mistet mange lyttere etter DAB-omleggingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ferske tall fra analysebyrået Kantar Media denne uka, viser dessuten at andelen nordmenn som lytter til radio daglig, har falt med 10 prosent på ett år. En femdel av NRKs lyttere er blitt borte i tidsrommet det har tatt å gjøre Norge heldigitalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en stor omlegging og vi må gi lytterne tid til å omstille seg til digital radio, sier daglig leder i Digitalradio Norge Ole Jørgen Torvmark i en pressemelding.

DAB i norske biler

Ifølge OFVs beregninger er det anslagsvis 2,2-2,3 millioner personbiler uten DAB i Norge. I tillegg kommer cirka 400.000 varebiler, og relativt mange lastebiler og busser, selv om flere tunge kjøretøy enn lette antakeligvis har DAB.

Personbilsalget i 2016 var 154.603 nye biler. I tillegg kommer 16.319 bruktimporterte personbiler.

De aller fleste biler i utlandet mangler DAB. Det finnes en viss utbredelse av DAB i Tyskland, og noe i England, men ellers er det i all hovedsak FM som gjelder.

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken

– Svært mange har vært digitale før siste FM-slukkingen fant sted, men ikke alle. Etter hver slukking har vi sett at lyttingen først har falt, for å så øke igjen, forteller Torvmark.

Digitalradio Norge opplyser at det nå finnes 31 riksdekkende radiokanaler på dab.

De fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM.

Radio Metro truet med dagbøter

Etter varsler om dagbøter på opptil 100.000 kroner har Radio Metro i Oslo snudd og vil likevel stenge sine FM-sendere i hovedstaden.

Tidligere denne uken opplyste Radio Metro at de ville fortsette å sende på FM inntil EFTAs overvåkingsinstans ESA hadde behandlet klagen på den norske stengningen av FM-nettet.

Både Medietilsynet og Nkom, som har tilsyn med frekvensbruk, var raskt på banen og varslet om dagbøter og sanksjoner om ikke stasjonen stengte senderne.

Det var salgs- og markedsdirektør Hilde Apneseth i Radio Metro som torsdag kveld opplyste til sine kunder at radiostasjonen ved midnatt fredag kveld vil slukke sine FM-sendinger i Oslo sentrum, melder Medier24.

Apneseth understreker at stengningen er midlertidig. Den vil også omfatte stasjonene The Beat og Radio Rox.