Dansk Folkeparti vil straffe foreldre for barnas overgrep

Foreldre bør kunne straffes når mindreårige begår overgrep, forutsatt at de voksne mener handlingen er akseptabel, mener Dansk Folkeparti (DF).

Også andre nære familiemedlemmer bør kunne straffes, mener partiet.

Lovforslaget er ennå ikke utarbeidet, men partiets utlendings- og integrasjonstalsmann, Martin Henriksen, vil kontakte justisministeren og integrasjonsministeren i Danmark etter sommerferien for å få straffeloven endret, opplyser partier til avisen Berlingske.

– Hvis for eksempel et barn begår en voldtekt og man kan bevise at foreldrene har forsømt sin oppgave som foreldre og er ansvarlige for at deres barn er blitt slik det er blitt, så skal det være mulig å straffe foreldrene, sier Henriksen til Berlingske.

DF mener også at det bør være mulig å utvise foreldrene til kriminelle barn, der utvisning er mulig.

Ønsket om en strengere straffelov kommer etter at seks unge gutter nylig ble siktet for voldtekt og voldtektsforsøk mot fem jenter på Nordsjælland. I en av sakene har en av foreldrene støttet sønnen sin og sagt at det ikke var voldtekt, og at jenta løy om det som skjedde.

Det er denne typen uttalelser DF ønsker å gjøre straffbare.

Professor Ole Hasselbalch ved Aarhus Universitet tror det er juridisk mulig med en slik innstramming av straffeloven og påpeker at foreldre allerede kan straffes om de lar barna begå kriminelle handlinger.