Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

Giuseppe Conte måtte gi opp å bli Italias neste statsminister. Foto: Fabio Frustaci/ANSA via AP/NTB scanpix Les mer Lukk

Italias populistpartier er rasende på president Sergio Mattarella etter at han nektet å godkjenne deres forslag på finansminister. Nå kan det gå mot nyvalg.

Som følge av at Mattarella la ned veto mot den euroskeptiske Paolo Savona, måtte statsministerkandidaten til de to partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen, Giuseppe Conte, kaste kortene.

Dermed kan det gå mot nyvalg, tre måneder etter det forrige valget som førte til politisk kaos og omsider en koalisjon mellom de to populistpartiene.

Luigi Di Maio, som var fast bestemt på at hans euroskeptiske og populistiske Femstjernersbevegelse for første gang skulle få makten, reagerte med raseri og truet med å kreve at president Mattarella stilles for riksrett.

– Hvis vi stemmer igjen og vinner, og så går tilbake til Quirinale (presidentpalasset) og de sier vi ikke kan danne regjering, da må vi stille presidenten for riksrett, sa Di Maio på telefon til italiensk TV.

Frustrert

Også Matteo Salvini, leder for det høyreradikale partiet Ligaen, var frustrert og ga uttrykk for at Italia ikke er et fritt land.

– Vi jobbet i flere uker for å få til en regjering som forsvarer italieneres rettigheter. Men så var det en som nektet oss det, sier Salvini.

Conte, den politisk uerfarne universitetsprofessoren som de to utpekte til å lede en koalisjonsregjering, sa han hadde gjort sitt ytterste, men måtte gi opp etter fire dager.

EU-tilhengeren Mattarella bekreftet at han nektet å godkjenne Savona som finansminister på grunn av hans motstand mot euroen. Han sa at utnevnelsen ville ha ført til uro i markedet og bekymring blant investorer både i Italia og internasjonalt.

Les også: Giuseppe Conte ga opp å bli Italias statsminister

(Saken fortsetter under)

Italias president Sergio Mattarella nektet å godkjenne Paolo Savona som finansminister. Foto: Fabio Frustaci / ANSA via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Teknokratregjering

Kort etter at Conte trakk seg, innkalte Mattarella den tidligere IMF-toppen Carlo Cottarelli til presidentpalasset mandag.

Trolig planlegger Mattarella å be ham danne en teknokratregjering som kan fungere som et forretningsministerium inntil det kan lyses ut nyvalg.

Men Di Maios og Salvinis raseri retter seg også mot dette utspillet, som de kaller et planlagt kupp fra Mattarella og europeiske lobbyer mot deres koalisjonsregjering. De raser også mot Cottarelli, som de mener representerer finansinstitusjonene.

Dermed er det svært dårlige utsikter til at det blir mulig å stable på beina en teknokratregjering under Cottarellis ledelse, siden Ligaen og Femstjernersbevegelsen til sammen har flertall i nasjonalforsamlingen.

– De erstatter en regjering som har flertall, med en regjering som ikke kan få flertall, sa Di Maio til sine tilhengere.

Les også: Tidligere IMF-topp til nye regjeringssamtaler i Italia

Krever nyvalg

Salvini har tidligere sagt at det må holdes nyvalg dersom Mattarella ikke ville godkjenne hans koalisjonsregjering.

– I et demokrati, om vi da fortsatt er et demokrati, er det kun én ting å gjøre. Å la italienerne avgjøre det, sa Salvini mens møtet mellom Mattarella og Conte fortsatt pågikk.

Regjeringsplattformen til de to partiene hadde allerede skapt uro i EU og i finansmarkedene. De to gikk inn for kraftige skattekutt, samtidig med en sterk økning i utgiftene og lavere pensjonsalder, noe som ville ha ført til sterkt økt underskudd og kraftig økning i statsgjelda som allerede er EUs største.

Les også: Molinari vant PGA-mesterskapet