Lover ikke veto mot EUs frislipp på landeveien

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lover ikke veto mot EUs frislipp på landeveien Les mer Lukk

Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen vil ikke love et veto mot EUs forslag om nye kabotasjeregler. – Vi må se helheten først, sier han.

Til tross for at flere stortingsrepresentanter oppfordret samferdselsministeren til å garantere et norsk veto mot EUs forslag om liberalisering av lastebilsektoren.

– Vi jobber sammen med 8-9 andre land mot liberalisering og vil heller stramme inn, svarte Kjetil Solvik-Olsen (FrP) på et spørsmål fra Sverre Myrli (Ap) om hva status var.

Samferdselsministeren viste til at han er imot liberalisering av dagens såkalte kabotasje-regelverk. Kabotasje er transport hvor en transportør fra et land driver transport innenfor et annet lands grenser.

Det var SVs Arne Nævra som tok opp saken i onsdagens muntlige spørretime. Han ønsket å få svar på om Solvik-Olsen ville legge ned veto hvis det foreslåtte nye EU-regelverket ikke ble endret.

Han måtte slå fast at samferdselministeren ikke kunne garantere at han ville sette ned foten hvis ikke det foreliggende forslaget om frislipp på landeveien ble trukket.

– Jeg må bare slå fast at statsråden ikke kan garantere å sette foten ned, sa Nævra.

Solvik-Olsen understreket på sin side at alle partier på Stortinget var mot det forslaget slik det nå fremstår, og at man arbeidet for å få til forandringer.

– Noe kan bli som det står, mens det også kan komme endringer. Vi vet ennå ikke resultatet, men jeg er ikke enig i det EU har foreslått.

Om noen uker skal samferdselsministeren selv delta på at møte i den såkalte «Road alliance» hvor Norge og flere EU-land jobber mot forslaget om liberalisering.

– Neste møte skal være i slutten av mai eller begynnelsen av juni. Da skal vi diskutere nye forslag.