Frp vil kvitte seg med kirkeasyl

Før var kirkeasyl en måte for kirken å ivareta folk uten rettssikkerhet. I dag er vi i en helt annen situasjon, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet. Foto: Bjørn Inge Bergestuen / Frp / NTB scanpix Les mer Lukk

Etter at en afghansk småbarnsfamilie som påberopte seg kirkeasyl ble pågrepet fredag, har debatten om kirkeasyl blusset opp. Nå vil Frp skrote ordningen.

Frp mener saken viser at ordningen med kirkeasyl burde avskaffes.

– Kirkeasyl har utspilt sin rolle. Før var kirkeasyl en måte for kirken å ivareta folk uten rettssikkerhet. I dag er vi i en helt annen situasjon, sier innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, på Politisk kvarter på NRK tirsdag.

Han mener kirkeasyl undergraver asylinstituttet og mener det etter hvert har blitt en praksis at folk får bli i Norge hvis de har klart å oppholde seg her lenge selv uten gyldig grunn.

Frp-politikeren møter motstand hos KrF.

– Kirkeasyl er langt fra en ideell ordning. Men vi må ikke komme til et punkt der vi nekter å hjelpe mennesker i nød, sier KrFs innvandringspolitiske talskvinne, Torhild Bransda

I saken fra Fitjar er det også strid om bygget til menigheten kan kalles et kirkelokale.

Praksis til nå har vært at politiet vanligvis ikke går inn i kirker og bedehus.

– For oss var det avgjørende hvilken reell funksjon bygget har hatt, ikke hvilken betegnelse den har hatt, sier Kristel Lee Høgslett, fungerende leder i juridisk avdeling i Politiets utlendingsenhet (PU).

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) var på forhånd informert om aksjonen på Fitjar.