KrF krever avklaring om kirkeasyl

Justisminister Sylvi Listhaug.
Justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

KrF vil vite hvordan justisminister Sylvi Listhaug (Frp) definerer et kirkebygg etter at en afghansk familie fredag ble hentet av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien på fem hadde søkt tilflukt i forsamlingshuset til den frikirkelige menigheten Nytt Liv Sunnhordland på Fitjar.

Fredag tok politiet seg inn i bygget og pågrep familien, som har fått avslag på sine asylsøknader. Justisdepartementet var på forhånd orientert om aksjonen.

Mandag sendte innvandringspolitisk talskvinne Torhild Bransdal i KrF et skriftlig spørsmål til statsråden. «Politiet mente forsamlingshuset Betania ikke var et kirkebygg, mens biskop Nordhaug har uttalt at dette utvilsomt er et kirkerom. Mener statsråden at politiets handlemåte og vurderinger i denne saken er i tråd med regjeringens retningslinjer, og vil regjeringen ta ansvar for å klargjøre hva som skal regnes som et kirkebygg i slike saker?» lyder spørsmålet.

– Det skal ikke være slik at det er politiet som til enhver tid definerer hva slags bygg det er mulig å gå i kirkeasyl i. Dette spørsmålet må statsråden avklare, sier Bransdal til Bergens Tidende.

Bakgrunn: Strid om afghansk familie satt i kirkeasyl eller ikke

Den afghanske familiefaren ble i helgen sendt til sykehus, noe som ifølge familiens advokat Jostein Løken gjør det umulig å uttransportere familien.

Resten av familien skal befinne seg på et asylmottak i nærheten av politiets utlendingsinternat på Trandum.

Aktuelt: Kristendommens helligste sted har stengt døren

Personvernpolicy