Xi kan bli president på ubestemt tid

President Xi Jinping, her avbildet under kommunistpartiets kongress i oktober i fjor, kan fortsette som Kinas president også etter at den nåværende andre perioden utløper, dersom Folkekongressen vedtar sentralkomiteens forslag til lovendring. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sentralkomiteen i det kinesiske kommunistpartiet foreslår å fjerne begrensningen på antall perioder landets president og visepresident kan sitte.

Forslaget går ut på å fjerne formuleringen i grunnloven der det heter at Kinas president og visepresident «ikke skal sitte i mer enn to sammenhengende perioder», meldte det statlige nyhetsbyrået Xinhua søndag.

Hvis forslaget blir vedtatt, betyr det at sittende president Xi Jinping kan fortsette også etter at den nåværende og andre perioden hans utløper i 2023.

Xi er også kommunistpartiets leder og han sitter i sentralkomiteen. Han har vært landets president siden 2013. I henhold til dagens formulering i grunnloven må han gå av i 2023.

Forslaget skal behandles av landets lovgivende forsamling – Folkekongressen – som samles 5. mars. Da skal forsamlingen også behandle et forslag om å innlemme Xis politiske tenkning i landets grunnlov.

Det vil i så fall innebære en stor ære for Xi og gjenspeile hans sterke grep om makten i Kina. I dag er det bare landsfaderen Mao Zedong og den økonomiske reformatoren Deng Xiaoping som er nevnt på en tilsvarende måte i lovteksten.

Under kommunistpartiets partikongress i fjor ble Xis tenkning innlemmet i partiets egen «grunnlov». Dette er en blanding av ideologiske prinsipper og vedtekter for partiets indre oppbygning.