Merkel og Macron ber partene i Øst-Ukraina om å la våpnene hvile

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron etter en pressekonferanse i Brussel forrige uke. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordrer de stridende partene i Øst-Ukraina om overholde våpenhvileavtalen.

Det skjer etter at kampene har tiltatt i området.

– Det er ikke noe alternativ til en fredelig løsning på konflikten, sier de to en felles uttalelse.

De to statslederne ber begge parter i konflikten om å holde seg til fredsavtalen som ble fremforhandlet i Minsk i 2015. Den ble til etter innsats fra Merkel, Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko og Frankrikes daværende president François Hollande.

Avtalen omfatter en våpenhvile for ukrainske styrker og en tilbaketrekking av de russiskstøttede separatistenes tunge våpen fra fronten.

Russland kunngjorde mandag at landet trekker seg fra gruppen som overvåker våpenhvilen. Merkel og Macron ber Russland om å igjen sende sine offiserer til gruppen, og ber om «umiddelbare og bevislige skritt for å forbedre situasjonen».

Russland rettet lørdag kraftig kritikk mot USA, som skal ha planer om å selge våpen til det ukrainske forsvaret.

– USA har gått over streken ved å kunngjøre planer om å utruste Ukraina med avanserte forsvarssystemer, uttalte viseutenriksminister Sergej Riabkov til det statlige nyhetsbyrået TASS.