* Nye demonstrasjoner * separatistene har mindretall

– Puigdemont er og vil fortsatt være Catalonias president

Embed: Demonstrasjon i Barcelona

Direkte: I Barcelona pågår det en stor demonstrasjon mot løsrivelse fra Spania.

Catalonias avsatte visepresident anklager spanske myndigheter for et «kupp» og framholder at Carles Puigdemont er og vil bli værende Catalonias president.

Oriol Junqueras' erklæring om at Puigdemont fortsatt er Catalonias president står i et innlegg i avisen El Punt Avui søndag. Han signerer innlegget med «Visepresidenten i Catalonias regjering».

Den spanske regjeringen har satt det katalanske selvstyret til side og utlyst nyvalg 21. desember etter at den katalanske regionforsamlingen erklærte at Catalonia er et selvstendig land løsrevet fra Spania.

– Den beste måten å forsvare det vi har oppnådd så langt, er ved demokratisk motstand mot iverksetting av paragraf 155, sa Carles Puigdemont, som fram til lørdag var president i den spanske regionen Catalonia, i en tale lørdag.

I GATENE: Mens mange katalanere har hengt det lokale flagget på balkonger og i vinduer - som her på La Rambla - ifører unionistene seg flagg. Les mer Lukk

I dag er det varslet demonstrasjoner i Barcelona i 12-tiden. Tusenvis av unionister - mostandere av selvstendighet - er ventet å gå under banneret «Vi er alle Catalonia!» i protest mot den spanske regjering.

Allerede nå har de samlet seg i sentrum med flagg og bannere. De kaller ønsket om selvstendighet et «angrep på demokratiet som er uten sidestykke i spansk historie».

Målet er å forsvare et samlet Spania.

Flere tusen politi klare til å aksjonere

Demonstrasjonen blir arrangert etter en av de mest urolige dagene i spansk politikk på flere tiår. Fredag erklærte den katalanske regionforsamlingen Catalonia for uavhengig, og rett etter ga nasjonalforsamlingen i Madrid regjeringen grønt lys for å frata regionen selvstyret.

Også for tre uker siden var det kjempedemonstrasjoner i den katalanske hovedstaden. 350.000 - både unionister og separatister - samlet seg på og rundt Plaça de Catalunya.

Demonstrasjonene gikk stort sett fredelig for seg, selv om lokalt politi enkelte steder skjøt skremmeskudd mot vel ivrige unionister på blant annet La Rambla da ABC Nyheter var der.

HER BOR POLITIET: Det nasjonale politiet og sivilgarden er innlosjert i cruiseskip på havna i Barcelona - klare til å rykke ut hvis det bryter ut opptøyer. Les mer Lukk

Flere tusen politifolk fra Madrid er innlosjert i svære skip på havna i Barcelona, klare til å rykke ut dersom spenningen utarter til vold. Regjeringen i Madrid stasjonerte 5.000 politi midlertidig i Barcelona og nabobyen Tarragona da katalanerne avholdt sin folkeavstemning om selvstendighet i september.

Meningsmåling: Separatistene ligger an til å tape

ET SPLITTET FOLK: Mens mange katalanere har hengt det lokale flagget på balkonger og i vinduer - som her på Plaça Reial - ifører unionistene seg flagg, både store og små. Les mer Lukk

De katalanske partiene som vil at Catalonia skal løsrive seg fra Spania, ligger ifølge en fersk meningsmåling an til å tape valget 21. desember.

Meningsmålingen er utført av Sigma Dos for den konservative spanske avisen El Mundo, og ble publisert søndag.

Den gir de tre partiene som ønsker løsrivelse – ERC, PDeCAT og CUP – en oppslutning på 42,5 prosent. Det innebærer 61 plasser i regionforsamlingen, men det trengs 68 av de i alt 136 plassene for å få rent flertall.

I dag kontrollerer de tre partiene 72 plasser etter at separatistene vant valget i 2015.

Aktuelt: «Uavhengig» Catalonia forbereder seg på demonstrasjon søndag