Amerikanske krigsfly trener over Korea-halvøya

Your browser doesn't support HTML5 video.

FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Korea
Det amerikanske og sørkoreanske militæret trener på angrep fra luft til bakke.

To bombefly og åtte jagerfly har vært en del av en øvelse i et samarbeid mellom det sørkoreanske og amerikanske militæret. Det melder CNN.

Hensikten med øvelsen er å «i sterk grad kontre Nord-Koreas gjentatte missil-tester og deres utvikling av atomvåpen», ifølge den amerikanske kanalen.

Kampflyene trente på «presisjonsangrep» mot viktige mål i Nord-Korea, opplyser det sørkoreanske luftforsvaret.

Flere av de amerikanske flyene ble sendt fra Japan og øya Guam, og det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap beskriver øvelsen som den første i sitt slag.

Strid om sanksjoner

Flyøvelsen ble gjennomført samtidig som USA og Sør-Korea avsluttet en annen, lengre militærøvelse som holdes hvert år. Nord-Korea reagerer vanligvis med raseri på alle slike øvelser.

Sør-Korea sier flyøvelsen er et ledd i innsatsen for å håndtere Nord-Koreas testing av raketter og utvikling av atomvåpen.

Regimet i Nord-Korea mener de trenger raketter og atomvåpen for å skremme USA fra å angripe landet.

Embed: Twitter-melding

USAs president Donald Trump har på sin side truet med å angripe Nord-Korea hvis ikke landet slutter å utvikle atomvåpen og raketter som potensielt kan nå USA.

Samtidig er stadig nye sanksjoner blitt innført mot Nord-Korea for å presse landet til å stanse sine våpenprogrammer. Flere av sanksjonene er blitt enstemmig vedtatt i FNs sikkerhetsråd.

Både Kina og Russland er imidlertid negative til å innføre flere sanksjoner nå.

– Det er synd at noen land ignorerer behovet for dialog for å oppnå løsning – de er bare opptatt av sanksjoner, sa talsperson Hua Chunying i Kinas utenriksdepartement torsdag.

Tidligere samme dag opplyste den japanske utenriksministeren Taro Kono at Japan og USA ønsker seg nye sanksjoner mot Nord-Korea.

Også Storbritannia er tilhenger av flere sanksjoner, ifølge statsminister Theresa May, som for tiden er på besøk i Japan. Hun mener de nye straffetiltakene bør rettes mot nordkoreanske gjestearbeidere i Kina og Russland.

Men i likhet med Kina er også Russland imot innføring av flere straffetiltak i denne omgang. Nye sanksjoner vil virke mot sin hensikt og utgjøre en fare, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i en samtale med sin amerikanske kollega Rex Tillerson onsdag.

– Fullstendig uakseptabelt

Øvelsen skjer kun to dager etter at Nord-Korea avfyrte en rakett mot Japan.

– Deres fullstendig uakseptable handling ved å skyte opp en rakett over vårt land, er en svært alvorlig trussel og fullstendig ødeleggende for freden og sikkerheten i regionen, sa Japans statsminister, Shinzo Abe, etter rakettoppskytningen.

Japansk TV rapporterer om Nord-Koreas siste rakettest tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Han snakket raskt med USAs president Donald Trump på telefon. Under samtalen ble de enige om å legge press på Nord-Korea.

– President Trump fortalte meg at USA står 100 prosent bak Japan, sa Abe.

Ifølge den japanske kringkasteren NHK skal missilet ha delt seg i tre og landet i vannet utenfor øya Hokkaido, uten å ha påført noe form for skade.

Les også: Sør-Korea simulerte tilintetgjørelse av Nord-Koreas ledelse

Hastemøte

FNs sikkerhetsråd fordømte tirsdag enstemmig Nord-Koreas oppskyting. Landet varsler nye provokasjoner og sier oppskytingen bare er et forspill til å overta stillehavsøya Guam.

Sikkerhetsrådet ble tirsdag innkalt til hastemøte etter at Nord-Korea hadde prøveskutt nok en rakett. Den gikk over japansk territorium, før den landet i Stillehavet.

Rådet fordømmer i sterke ordelag prøveskytingen og gjentar sitt krav om at Pyongyang straks stanser all utvikling av atomvåpen og langtrekkende raketter.

Nye sanksjoner mot det isolerte regimet ble ikke diskutert, men Sikkerhetsrådet oppfordrer FNs medlemsland til å etterleve eksisterende sanksjoner. Disse ble skjerpet så sent som 5. august.

– Det er på høy tid at Nord-Korea innser hvilken fare de nå utsetter seg selv for, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Les også: USA testet antirakettvåpen