På FNs dag for offentlige tjenester:

Oslo med i rapport om 835 eksempler på rekommunalisering av tjenester

INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd Lan Marie Berg (Mdg) på et møte med de ansatte i Renovasjonsetaten på Alnabru, etter at kommunen overtok søppelinnhentingen fra anbudsvinner Veireno. Les mer Lukk

Hvorfor tar kommuner verden over tilbake driften av grunnleggende tjenester fra private selskaper? Spørsmålet reises i internasjonal rapport fra Transnational Institute om rekommunalisering av tjenester.

Det har vært minst 835 tilfeller av rekommunalisering, at kommuner tar tilbake tjenester som er satt ut til private selskaper, verden over de siste årene.

Eksemplene inkluderer over 1600 byer i 45 land. Ett av tilfellene dreier seg om det som karakteriseres som en vellykket overtakelse av Oslo kommunes søppelinnhenting fra det skandalerammede selskapet Veireno.

Det går fram av en rapporten «Reclaiming Public Services» instituttet Transnational Institute offentliggjorde i dag - på FNs dag for offentlige tjenester.

Fagforbundet er en av bidragsyterne og medutgiverne, sammen med den globale organisasjonen for offentlig ansatte, PSI, og europeiske EPSU.

Les også: «Wall Street» i norsk omsorg

Det er mange grunner til at rekommunalisering finner sted, heter det i rapporten.

Det kan være dårlig behandling av de ansatte, et ønske om å gjenvinne kontrollen med lokal økonomi og et ønske å tilby folk rimelige tjenester.

– Et eget kapittel om Norge viser hvilken rolle fagforeninger og tillitsvalgte spiller i å ta tilbake tjenestene i egen regi. Kommunalt trepartssamarbeid og fagligpolitisk samarbeid trekkes fram som verktøy som Fagforbundet har bidratt til å skape for å bevare og utvikle de offentlige tjenestene, skriver Fagforbundet på sin hjemmeside.

Les også: Bergenspolitiet må betale etter anbudsfeil

Eksemplene spenner helt til New Delhi, der opposisjonspartiet Aam Aadmi Party har makten. De har startet jobben med å skaffe alle offentlig helsestell ved å etablere 1000 lokale klinikker.

Via eksempler fra Grenoble og Hamburg trekker rapporten også fram Argentina, der postvesenet, CORASA, ble satt ut til et privat selskap i 1997. Men under avgåtte president Christina Kirchner ble postvesenet tatt tilbake i offentlig regi, med anklager om at leverandøren brøt 30-årsavtalen og leverte altfor dårlige tjenester, blant annet i landets enorme bygdearealer.