Nazi-toppens sekretær er død

I fjor kom dokumentarfilmen om hennes liv, «Et tysk liv». I forrige uke døde Brunhilde Pomsel, Joseph Goebbels sekretær, 106 år gammel. Les mer Lukk

Brunhilde Pomsel ble 106 år gammel. Hun var sekretær for nazistenes propagandaminister Joseph Goebbels.

Fra 1942 til krigens slutt arbeidet Brunhilde Pomsel for Joseph Goebbels, en av de største krigsforbryterne innenfor nazi-systemet.

I forrige uke døde hun - 106 år gammel - på et aldershjem utenfor München, skriver Der Spiegel.

Det var hennes dyktighet på skrivemaskin som skaffet henne jobben som en av nazi-toppens seks sekretærer, mente Pomsel.

– Goebbels var litt kort

Nazistenes propagandaminister Joseph Goebbels taler i Berlin, 1938. Les mer Lukk

Etter nazismens nederlag ble hun satt i sovjetisk fangenskap, og kom først tilbake til Tyskland i 1950. Da ble hun ansatt som sekretær i fjernsynskanalen Südwestfunk.

Les også: Nordmenn hedres for å ha reddet jøder under krigen

Pomsel vegret lenge for å fortelle offentlig om sitt ekstraordinære liv. Men i fjor kom det en film, «Eine deutsches Leben» (Et tysk liv)», med Christian Kroenes som regissør.

Her fortalte hun blant annet om opplevelsene med Goebbels: «En pen mann... Litt kort».

Nazist fra 1933

Hun hadde blitt medlem av Hitlers parti samme år som det tok makten i Tyskland, i 1933. Men Pomsel hevdet at hun ikke hadde visst om nazistenes massedrap på meningsmotstandere og folkegrupper som jøder og sigøynere.

Les også Krigssommeren, ABC Nyheters prisvinnende prosjekt

Hennes jødiske venninne, Eva Lowenthal, forsvant i november 1943. Først seksti år senere oppdaget Brunhilde Pomsel at hun ble drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz.

– Jeg kunne ikke se meg selv som skyldig. Hvis du da ikke klandrer hele den tyske befolkningen for å tillate at den regjeringen grep makten. Det var oss alle. Inkludert meg, siteres hun av britiske BBC.