Forfatter mener Kina rotet seg inn i et hjørne

Torbjørn Færøvik.
Normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina er gledelig, men det hadde vært interessant å vite hva som står i dokumentet partene har brukt seks år på å formulere, mener Kina-kjenner.

– Jeg skulle gjerne vært flue på veggen og hatt kjennskap til hva enigheten består i, sier Kina-kjenner og forfatter Torbjørn Færøvik til NTB.

Beholde ansikt

Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da Nobels fredspris gikk til den fengslede, kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Ifølge Færøvik har forhandlingene om avtalen foregått bak kulissene i flere år.

– Mye av problemet har vært at Kina har rotet seg inn i et hjørne. De er veldig opptatt av å beholde ansikt. Så her er spørsmålet hvilke innrømmelser Norge har kommet med.

Han sier at han ikke har inntrykk av at Norge har kommet med noen innrømmelser.

– De trodde Norge skulle vakle i stormen og knele for Kina, men det skjedde ikke, sier Færøvik.

Bakgrunn: Isfronten mellom Norge og Kina brutt etter seks år

Økte muligheter

Statsminister Erna Solberg (H) sier det nå er enighet om umiddelbart å gjenoppta arbeidet med en bilateral frihandelsavtale.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Solberg: - Vi har ikke unnskyldt

Se video: – Vi har ikke unnskyldt

– Frihandelsavtalen gir økte muligheter for eksport og samhandel. Samtidig må vi huske på at man den første tiden etter boikotten fra Kina, trodde at det ville gå hardt utover næringslivet, men det gikk ikke så ille som fryktet, sier Færøvik.

Han mener at det var riktig å gi fredsprisen til Xiaobo tross konsekvensene det hadde for forholdet mellom de to landene.

– Personlig mener jeg det var en riktig beslutning. Komiteen må være troverdig. Vi skal være glad for at dette løser seg nå, men vi burde fortsette å rette oppmerksomhet om Xiaobo og menneskerettigheter generelt, mener Kina-kjenneren.