Donald Trump holder seg til eliten

Utnevnelsene påtroppende president Donald Trump har gjort hittil, bygger ikke opp under at han vil endre politikken radikalt eller fjerne seg fra det politiske etablissement, slik han gjorde et poeng ut av under valgkampen, påpeker USA-eksperter. Les mer Lukk

I valgkampen gikk Trump til felts mot det politiske etablissementet. Men ministerutnevnelsene hans tyder ikke på at han fjerner seg fra eliten, påpeker USA-ekspert Hallvard Notaker.

Donald Trumps administrasjon:  

Bekreftet:

* Stabssjef: Reince Priebus, leder for Republikanernes nasjonalkomité.

* Seniorrådgiver: Steve Bannon, redaktør for nettstedet Breitbart.

* Nasjonal sikkerhetsrådgiver: Michael Flynn, pensjonert general.

* Justisminister: Jeff Sessions, senator.

* Sjef for etterretningstjenesten CIA: Mike Pompeo, kongressmann.

* FN-ambassadør: Nikki Haley, guvernør i South Carolina.

* Utdanningsminister: Betsy DeVos, tidligere leder for Republikanerne i Michigan og forkjemper for offentlig støtte til privatdrevne skoler.

* Juridisk rådgiver for Det hvite hus: Donald McGahn, jurist.

* Helseminister: Tom Price, kirurg og kongressmedlem.

* Transportminister: Elaine Chao, tidligere arbeidsminister og visetransportminister.

* Finansminister: Steven Terner Mnuchin, filmprodusent og finansmann.

* Handelsminister: Wilbur Ross, investor.

Spekulasjoner og lekkasjer:

* Utenriksminister: Mitt Romney, tidligere guvernør i Massachusetts og presidentkandidat, Rudy Giuliani, tidligere borgermester i New York, John Bolton, tidligere FN-ambassadør eller David Petraeus, tidligere CIA-sjef og innsatssjef i Irak.

* Forsvarsminister: James Mattis, pensjonert general.

* Innenriksminister: Robert Grady, forretningsmann som jobbet i president George Bush den eldres administrasjon.

* Energiminister: Harold Hamm, oljemagnat, Kevin Cramer, kongressrepresentant, eller Robert Grady.

* Bolig- og byutviklingsminister: Ben Carson, pensjonert nevrokirurg som tapte nominasjonskampen mot Trump.

Flere av ministerpostene i Trumps kommende regjering er nå klare. Trump har bekreftet Elaine Chao som ny transportminister, og tidligere i uka ble det klart at Tom Price blir helseminister. Ifølge amerikanske medier blir Wilbur Ross Jr handelsminister, mens Steven Terner Mnuchin blir finansminister.

– Utnevnelsene Trump har gjort hittil, bygger ikke opp under at han vil endre politikken radikalt. Dette er jo innsidere, enten de kommer fra finanseliten eller politikken i hovedstaden, sier historiker Notaker.

USA-kjenner og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen sier at Trumps utnevnelser så langt gir et litt blandet bilde.

– Han begynte med å utnevne folk som svært tidlig hadde gitt ham sin støtte, slik som sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og seniorrådgiver i Det hvite hus, Steve Bannon.

– Nå ser vi mer tradisjonelle utnevnelser og utnevnelser av fagpersoner, slik som transportministeren og helseministeren, sier Snoen.

Les også: CIA-sjef advarer Trump mot «katastrofal» atom-tabbe

Endrer ikke maktforholdene

Notaker mener utvelgelsene ikke støtter opp under Trumps påstander i valgkampen om at han radikalt ønsker å endre maktforholdene på toppen av politikken.

– Trump har jo vært opptatt av å peke på eliten som et lukket nettverk av mennesker som er mer opptatt av å ta vare på hverandre enn vanlige folk rundt om i landet. Da er det slående at han går til disse utnevnelsene, sier Notaker og peker blant annet på at Chao var arbeidsminister under George W. Bush og visetransportminister under George H.W. Bush.

Hun er dessuten gift med republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell.

Helseminister Price kommer fra Kongressen, mens Mnuchin, som nevnes som mulig finansminister, har vokst opp med en far på Wall Street og har selv vært en del av denne finanseliten, sier han.

Notaker tror utnevnelsene er en lettelse for mange republikanere på Capitol Hill, fordi de, med noen unntak, er både tradisjonelle og ukontroversielle.

Les også: – Frp er Trumps brødre og søstre

Strider mot appellen

Utnevnelsene påtroppende president Donald Trump har gjort hittil, bygger ikke opp under at han vil endre politikken radikalt eller fjerne seg fra det politiske etablissement, slik han gjorde et poeng ut av under valgkampen, påpeker USA-eksperter. Les mer Lukk

Som Notaker peker Snoen på at navn som Mnuchin strider mot mye av Trumps populistiske appell under valget.

– Mnuchin kommer fra Goldman Sachs, og det er jo interessant, sier Snoen.

Goldman Sachs er en av verdens største globale investeringsbanker og meglerhus.

Snoen mener at utnevnelsene kan føre til forsoning innad i det republikanske parti, etter en svært opprivende og splittende presidentvalgkamp.

– Disse utnevnelsene representerer ingen samling av USA, men bidrar nok til forsoning innad i det republikanske partiet. Bortsett fra en mann som Michael Flynn, som er svært kontroversiell, prøver Trump åpenbart å finne en balanse innad i partiet mellom mainstream og sine egne lojale støttespillere, sier Snoen.

Han sier et interessant spørsmål er om Trump vil gi en utstrakt hånd til sentrum-venstre ved å utnevne en demokrat til en ministerstilling.

– Dette har vært gjort før – særlig ut fra faglig grunner, men også ut fra hensynet til et bedre samarbeid over partigrensene, sier Snoen.

Les også: Trump oppfordrer til samhold og forsoning