Årsbeste for Ap på ny Norstat-måling

AP-leder Jonas Gahr Støre kan glede seg over årets beste resultat på Norstats måling for Vårt Land. Arkivfoto: Fredrik Varfjell. Les mer Lukk

Arbeiderpartiet går fram 3,9 prosentpoeng til 38,4 prosent på den nyeste meningsmålingen i Vårt Land. Det er årsbeste for Norges største parti på denne målingen.

Daglig leder Tone Fløtten i forskningsstiftelsen Fafo tror fremgangen handler mer om usikkerhet rundt statsbudsjett enn at nordmenn er bekymret for sosial ulikhet, skriver avisen. Hun tror også oppturen handler om person.

– Vi skal ikke se bort fra at det har hatt noe å si at Jonas Gahr Støre har åpnet seg opp og snakket om livet sitt, sier Fløtten til Vårt Land.

Fremskrittspartiet gjør det også bra og går fram 3,4 til 17,1 prosent. For regjeringspartner Høyre er derimot målingen, som er gjennomført av Norstat, lite hyggelig lesning. Statsminister Erna Solbergs parti faller 4,4 prosentpoeng til 21,9 prosent.

Kristelig Folkeparti står stille på 4,3 prosent, mens Venstre styrker seg 0,6 prosentpoeng og når akkurat opp til sperregrensen på 4 prosent.

SV øker med beskjedne 0,3 til 3,1 prosent, mens deres tidligere rødgrønne partnere i Senterpartiet går tilbake et halvt prosentpoeng til 6,2. Rødt er større enn MDG, selv med en nedgang på 0,2 prosentpoeng til 1,8 prosent, mens De Grønnes oppslutning er halvert fra 3,5 til 1,7 prosent.

Men til tross for Aps opptur gir ikke mandatberegningen flertall for de rødgrønne. Ap, SV og Senterpartiet ville fått 82 plasser på tinget, tre færre enn det som kreves for flertall.

Rødt og SV ville fått én representant hver, mens MDG er ute av Stortinget på denne målingen.