EU-kommisjonen anbefaler forlenget grensekontroll

EU-kommisjonen anbefaler at den midlertidige grensekontrollen i Norge og fire andre Schengen-land forlenges med tre måneder.

Kommisjonen legger nå fram sin anbefaling for EUs ministerråd, som tar den endelige beslutningen i saken.

Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike har alle innført midlertidig grensekontroll i kjølvannet av flyktningkrisen. Ordningen er blitt forlenget i flere omganger, sist i mai da den ble forlenget med seks måneder til 12. november.

De fem landene sendte i forrige uke et felles brev til EU-kommisjonen der de ba om tillatelse til å fortsette med kontrollene.

Anundsen fornøyd

– Jeg er fornøyd med at EU-kommisjonen har imøtekommet vårt ønske om å forlenge grensekontrollen på indre grenser. Det gjør oss i stand til å fortsatt sikre grensene våre og opprettholde indre sikkerhet, sier justisminister Anders Anundsen.

Kommisjonen mener situasjonen ennå ikke er fullt ut normalisert etter fjorårets store flyktningstrømmer.

– Begrenset forlengelse

– Vi arbeider hardt for at alt skal fungere som normalt igjen i Schengen-området så snart som mulig, og vi har gjort store framskritt. Men vi er ikke helt i mål. Derfor foreslår vi en begrenset forlengelse, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos understreker at målet fortsatt er å oppheve de indre grensekontrollene så snart EU har fått tilstrekkelig kontroll på yttergrensene.

Den norske grensekontrollen startet i november i fjor og gjelder ferjer som kommer fra Danmark, Sverige og Tyskland.